top of page

Zimony (Zemun)

 
Séta a zimonyi Duna-parton és a Hunyadi-torony környékén
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Ha a belgrádi erődből átpillantunk észak felé, a Száva folyó túloldalára, hatalmas panel-lakótelepeket láthatunk, köztük akár 20 emeletes toronyházakat is! Sokakat ez nem csábít arra, hogy átbuszozzanak a túlpartra. Azonban, ha tiszta az idő (vagy távcsővel a kezünkben érkeztünk), nemcsak a paneltelepeket vesszük észre! Megpillanthatjuk a Duna-parti Zimony (Zemun) ódon városrészét is, templomtornyokkal és a Hunyadi-toronnyal. Ezért már érdemes buszra szállni és átmenni a Belgrádhoz tartozó Zimony városrészbe; nemcsak sétálni az óvárosban és a folyóparton, hanem kipróbálni a Duna-parti halvendéglők egyikét is.

 

Szálljunk hát fel a Zeleni venac-ról induló buszok valamelyikére! Ha a 15-ös vagy a 84-es járatra szállunk, a Száva keresztezése után, járatunk lekanyarodik a Duna partjára és a Bulevar Nikole Tesle úton haladunk Zimony felé. Bal oldalon hatalmas épületegyüttest vehetünk észre, ez ma a „Palata Srbije”, amely egykor a Jugoszláv Szövetségi Kormány Székháza volt. A rideg és szocialista épület után, a jobb oldalon is feltűnik egy jugoszláv időkből itt ragadt „csoda”: a Hotel Jugoslavija szálló monumentális tömbje. Az 1969-ben átadott, 2000 ágyas szállodakomplexum a NATO bombázások során megsérült és bezárt. Ám 2013 decemberétől, teljesen felújítva, eredeti nevének megtartása mellett, újból fogadja a szállóvendégeket.

 

Lassan elhagyjuk Novi Beograd paneltömbjeit és átérünk Zimonyba, amely közigazgatásilag a szerb főváros része. Ideje valamelyik megállóban leszállni!

 

Zimonyt a Hunyadi-torony uralja. A Cigány-hegynek nevezett dombtetőn, az egykori zimonyi vár sarokbástyáinak romjait fedezhetjük fel. A négyszögletes várudvar közepén magasodik az 1896-ban épített Hunyadi-torony, a millenniumi emlékmű.

1896-ban rendelkeztek arról, hogy Magyarországnak, a honfoglalás és az államalapítás szempontjából fontos pontjain emlékhelyet kell állítani. Ezek a helyek a következőek voltak: a munkácsi vár, a nyitrai Zobor-hegy, a dévényi várhegy, Pannonhalma, Pusztaszer, a brassói Cenk-hegy és a zimonyi várhegy. Ennek megfelelően, Zimonyban, 1896 szeptemberében avatták fel a hatalmas millenniumi emlékművet.

A torony csúcsát eredetileg kitárt szárnyú turulmadár díszítette, ám ezt 1918-ban, a szerb katonák eltávolították. Ennek ellenére – a többi, szintén határainkon túlra került emlékművel ellentétben – a zimonyi torony túlélte az elmúlt évtizedek viszontagságait és ma is áll. A kétezres évek közepéig rendkívül rossz állapotban lévő torony, ma részben felújítva, galériaként és kilátóhelyként funkcionál.

A toronyhoz a domboldalon vezető, zegzugos lépcsőkön és kis utcákon juthatunk fel. Jelképes belépődíj megfizetése után pedig fentről nézhetünk le Zimonyra és a Dunára, de visszapillanthatunk Belgrád felé is, a Kalemegdan várfokára – ahonnan korábban próbáltuk kivenni a Hunyadi-torony kontúrjait.

 

Érdemes bóklászni egyet az óváros ódon házai között is, majd lesétálni a Duna partjára. Itt kiépített sétány és a Duna-parti kerékpárút fut. A parton számos halvendéglő várja a vendégeit, ahol megkóstolhatjuk a zimonyi halászlevet (hallevest) is.     

bottom of page