top of page

Tara Nemzeti Park

 
A Tara Nemzeti Park részei és érdekességei
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A négy szerb nemzeti park egyike a Tara. Nevét nem a montenegrói Tara folyóról kapta, hanem a Tara-hegységről, amely Szerbia nyugati részén található, a bosnyák határ mellett, a Drina folyó egyik kanyarulata és szurdoka által közrefogva. A védett terület része a Zvezda-hegység is. A hegység nagy része 1000-1500 méter közötti tengerszint feletti magasságban fekszik. Területének háromnegyedén összefüggő erdőtakaró van. A Nemzeti Park jelképe a csak itt fellelhető Pančićeva omorika, a szerb luc néven is emlegetett harmadidőszaki reliktum fenyőfaj. A különleges növényvilág mellett azonban védett állatfajoknak is otthont ad a Nemzeti Park; többek között barnamedve, hiúz, farkas, zerge él a hegység területén. Madárvilága is kiemelkedő; szirti sas, vándorsólyom, nyírfajd és eurázsiai uhu is költ a helyszínen.

Geológiailag a Dinári-hegység része a Tara-hegység is, tájképileg a hegycsúcsok közé ékelődő szűk szorosok jellemzik, központi részén egy nagyobb karsztfennsíkkal.

 

Szerbia hegységei közül az egyik leglátogatottabb a Tara, így számos jelzett turistaúton illetve biciklivel is járható makadámúton fedezhető fel. Több kiépített kilátópont van a területen, amelyekről csodálatos panoráma nyílik a Drina folyó szűk szorosára, illetve annak felduzzasztott részére, a Perućaci-tóra.

 

A Nemzeti Park leglátogatottabb központjai:

 

Bajina Bašta: A Tara-hegység lábánál fekvő, kb. 9000 lakosú kisváros. Itt található a Nemzeti Park Igazgatósága és egy turista információs iroda, amely egész évben nyitva tart. Az irodában információt gyűjthetünk a hegység látnivalóiról, emellett kétféle turistatérkép is megvásárolható, amelyek a jelzett turistautakat és a főbb kilátóhelyeket is feltüntetik. Ingyenes szórólapok is rendelkezésre állnak, nem csak szerb, hanem angol nyelven is.

 

A város nevezetes látnivalója a Drina folyó közepén, egy sziklazátonyon álló ház; amely a helyi kajakklub tulajdonában van. Ha meg szeretnénk nézni, akkor a városközpontból a Valjevo felé vezető úton kell elindulnunk. A központ szélén elhagyjuk az autóbusz-állomást, majd egy kereszteződésben balra kell fordulni. Ez az út kb. 20 perces sétát követően a Drina partjára fordul. Egy étterem és panzió épülete mellett parkolóhely található. Innen tudunk lemenni a folyópartra, ahonnan már látszik a házikó. Kiépített piknikező hely is van.

 

A kisvárosban működik szálloda (Hotel Drina, Hotel Turist), és számos kisebb-nagyobb üzlet, így szinte minden beszerezhető, ha hosszabb túrázásra indulunk a hegységbe. A Nemzeti Park belső területei is innen közelíthetőek meg a legkönnyebben, mind autóval, mind autóbusszal.

 

Bajina Bašta autóbusszal megközelíthető Belgrád felől (közvetlen járatok), de Užice irányából is.

Belgrád felől érkező járatokról a www.bas.rs, a www.lasta.rs és a http://raketa-ab.com/ honlapon tájékozódhatunk. Belgrádból közvetlen járat indul 8:00; 9:00; 11:25; 15:15; 17:30-kor. A menetidő 4 és fél óra. Vigyázzunk, mert vannak további járatok Šabac és Loznica útirányon is, ezek menetideje akár 5 és fél óra is lehet.

Užice felől is sok járat közlekedik, az indulások-érkezések időpontjait a http://raketa-ab.com/ weboldalon tudhatjuk meg. Jelenleg 6:20; 8:30; 10:00; 11:30; 12:00; 13:00; 14:40; 15:45; 17:40; 19:30; 21:15 a buszok indulása az užicei autóbusz-állomásról, amely közvetlenül a vasútállomás mellett található. A menetidő (útvonaltól függően) 1 óra 15 perc és másfél óra között mozog. Ellentétes irányban is számos busz közül válogathatunk: 4:50; 6:20; 7:15; 8:00; 9:00; 9:45; 11:20; 13:00; 14:20; 15:30; 19:15; 19:30.

A Bajina Bašta-ról induló járatok menetrendjét (Užice és Belgrád felé is) az alábbi táblázat tartalmazza: http://raketa-ab.com/?page_id=39

 

Kaluđerske Bare (Tara): 1000 méteres magasságban található üdülőközpont, több nagy üdülőszállóval (Hotel Omorika, Hotel Beli Bor), kiadó szobával és vendéglővel. Ez a hely közelíthető meg a legjobban menetrendszerinti buszjáratokkal (Bajina Bašta autóbusz-állomásról: 6:00; 7:00; 9:25; 11:30; 13:00; 15:15; 20:30). Visszaúton a buszok a Hotel Omorika előtti buszfordulóból indulnak: 6:40; 8:15; 14:15; 14:45; 18:00; 21:15-kor. Munkanapokon további két járat is van: 12:00-kor és 15:45-kor. A buszmenetrendekben gyakorta nem Kaluđerske Bare-t tüntetnek fel célállomásként, hanem Tara-t. Ez ugyanazt jelenti. (Buszmenetrend: http://taratours.rs/?page_id=218 honlapon.)

 

Kaluđerske Bare több turistaút kiindulópontja. Körtúrákat tehetünk a környéken, jelzett út vezet a Rača folyó kanyonján át a kolostorig, de innen indul ösvény a Crnjeskovo kilátópontig, amely kb. 4 km-re van az üdülőközponttól.

 

Rača kolostor (Manastir Rača): A XII. századi kolostor műemléki védettség alatt áll, és innen indul jelzett turistaút a Rača folyó szurdokába, illetve tovább Kaluđerske Bare felé. Ez egy kb. 5 órás, nehéz túra, amely fokozottan védett területeket is érint, ahol barnamedve is él.

A Manastir Rača autóbusszal nem érhető el, de Bajina Bašta felől taxival párszáz dínárért elhoznak.

 

Perućac: Kis falu a Drina folyó partján, Bajina Bašta városától 15 km-re. Nevezetessége a Vrelo folyó (és annak vízesése), amely a falu határában torkollik a Drinába. A kicsi (de nagy vízhozamú) folyó mindössze 365 méter hosszú. A vízesés felett egy nyáron nyitva tartó kertvendéglő található.

Perućac másik nevezetessége a Drina hatalmas vízerőműve és a mögötte található felduzzasztott tó. A Perućaci-tó egyes részein, nyáron fürdésre kijelölt helyek vannak, Predov Krst felé haladva pedig láthatjuk, hogy sok, vízen lebegő horgászházikó szolgálja a környékbeliek kikapcsolódását.

A falu fölött (a tó felé haladva) van leágazás a Hotel Jezero-hoz, amelyet a vízerőművet is működtető társaság tart fenn. A tóra néző szobák erkélyéről belátható az egész vízlépcső.

Perućac központjában egész nap nyitva tartó, jól felszerelt kis bolt (Produkti) és kocsma található. A Vrelo étterem csak nyáron van nyitva. A Bajina Bašta felől érkező buszok a Vrelo folyó hídjánál fordulnak, így itt lehet felszállni rájuk.

Az autóbuszok indulásáról a http://taratours.rs/?page_id=218 honlapon vagy a Bajina Bašta-i buszállomáson kaphatunk információt.

 

Mitrovac: 1080 méteres magasságban található, a hegység legnagyobb fennsíkjának központi részén. Az üdülőközpont kevésbé forgalmas, mint Kaluđerske Bare; de nyáron nagy lehet a nyüzgés mert itt található egy – mi Csillebércünkhöz hasonló – gyermek-és ifjúsági központ, 600 férőhellyel. A kis központban posta, bolt és kocsma üzemel – de itt is van a Nemzeti Parknak egy információs központja. Több kirándulóút kiindulópontja a hely, többek között innen túrázhatunk el az egyik legszebb kilátást nyújtó sziklakilátóra, a Banjska stena-ra.

Mitrovacra napi néhány busz jut csak el: Bajina Bašta autóbusz-állomásáról 6:00, 13:00, 20:20 az indulási időpontok, Mitrovacról (a kocsma és az információs iroda közötti parkolóhelyről) 14:15-kor és 21:15-kor indul busz Perućacon át Bajina Bašta-ra.

A Banjska stena kilátóponthoz kb. 6 km-es túrával juthatunk el. Mitrovac központjából (a posta, kocsma, bolt együttestől) jobbra indul egy dózerút, amely egy nagy kanyarral megkerüli a gyermek- és ifjúsági központ épületeit, majd beér a fenyőerdőbe. Eleinte még víkendházak sorakoznak a földút mentén, majd ezek is elmaradnak. A széles földút jól követhető, de piros körben fehér pötty jelzés is jelzi az utat. Útelágazásnál a jelzésben lévő nyíl segítségünkre van, de táblák is mutatják a helyes irányt. Mivel Mitrovac is 1000 méteres magasságban van, a kilátópont pedig 1065 méteren van egy sziklapárkányon, ezért elenyésző szintkülönbséget kell leküzdenünk a kirándulás során.

Az utolsó pár métert kell csak a földútról letérve egy ösvényen megtenni, ez is jól jelzett. Az út végén fakorlátokkal elkerített kilátóhelyre érkezünk, ahonnan csodálatos a kilátás az alattunk elterülő Drinára, a Perućaci-tóra, a vízlépcsőre és a túlparton lévő bosnyák területekre. Érdemes a kilátóhelytől még elcsavarogni a pár méterre lévő másik sziklaszirtre, ahonnan szintén lélegzetállító panoráma vár. Itt egy tájékoztató táblát is elhelyeztek.

Mitrovacra vissza szintén 6 km az út, így a 12 km-es túrához 3-4 órát számoljunk + ehhez jön a kilátóhelyen eltöltött idő.

 

Mitrovacból aszfaltút vezet a Zaovine-tóhoz is, amelyet akár körbe is biciklizhetünk; ide viszont már busszal nem juthatunk el. Mitrovac-ból gyalog (jeleztt úton) másfél óra alatt érhető el.

 

Predov Krst: A hegység legeldugottabb részén található Predov Krst, Bajina Bašta városától kb. 35 km-re. Tömegközlekedéssel nem elérhető, de autóval is csak egy keskeny aszfaltúton jöhetünk ide Perućac felől. Egy vadászháznál és egy erdészháznál van szálláslehetőség, a nagyobb befogadóképességű vadászháznál nyáron étterem is működik. Számos turistaút csomópontja Predov Krst, innen érhető el a Bilješka stena illetve a Vitmirovac (Sjenič) kilátópont is, de több jelzett út is elvezet minket a legeldugottabb és legvédettebb területekre, sőt van olyan túraútvonal, amely Bosznia-Hercegovina területére is átnyúlik.

 

Drina folyó: A Nemzeti Parkban nem csak túrázni és bicajozni lehet! A Perućaci-tavat és a Drina folyó szűk szorosát hajóról is megszemlélhetjük. Nyári főszezonban szervezett hajókirándulások is vannak, amelyekkel akár Višegradig is eljuthatunk egy egynapos kirándulás keretében. A Perućaci-tó partján lévő strandról július 10. és augusztus 25. között (kedd, csütörtök és vasárnap – esős idő kivételével) sétahajójáratok is indulnak a Drina sziklaszorosa felé. Július közepén pedig Bajina Bašta mellett rendezik a drinai tutajversenyt, a Drinska Regata-t.

bottom of page