top of page

Pančevo (Pancsova)

Iparváros Belgrád közelében: Pančevo (Pancsova)
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Pančevo Belgrád elővárosának is tekinthető, ám nem egy alvóváros jellegű település! Élénk forgalmú, nyüzsgő iparváros, amelynek vasútállomás mellett elhelyezkedő óriási piaca már igazi balkáni kavalkádot áraszt.

Ha Belgrád felől Vršac (Versec) és Temesvár felé utazunk, kis belvárosa vagy a Temes folyóparti sétánya megér egy egy-két órás pihenőt.  Ám önálló úticélnak legfeljebb akkor ajánlom, ha a Belgrád környéki városokra kíváncsi valaki.

 

A kb. 75000 lakosú város fekvése nagyon kedvező: a Temes folyó dunai torkolata közelében helyezkedik el, mintegy 15 km-re Belgrádtól. Ez az elhelyezkedés stratégiai jelentőségű volt, így Pančevo nem csak egy álmos város volt Belgrád vonzáskörzetében, hanem már a XVIII. században bánsági kerületi székhely rangra emelkedett. A török hódoltság után katonai bázis lett, a határőrvidék parancsnoki központja volt.  A XIX. századtól gyorsan fejlődött, ugyanis folyami kikötője igen élénk kereskedelmet bonyolított le. Ekkor már ipari jellege is erősödött, ám a XX. században lett igazán nagy iparváros: vegyipari szerepe ma is jelentős Szerbiában.

 

A város határában található az ország egyik legjelentősebb kőolaj-finomítója, amely ma a GAZPROM csoport érdekeltségi körébe tartozik (az üzemet az 1999-es NATO bombázások során több támadás is érte). A finomító mellett működő vegyipari kombinát a Petrohemija. Bombázása miatt 1999-ben jelentős környezetszennyezés érte a várost és környékét. Műtrágyagyára (a HIP-Azotara) 1962 óta termel. A vegyipari üzemek mellett az Utva Repülőgépgyár is a város jelentős foglalkoztatója, amely szintén károkat szenvedett a NATO bombázások során.

Az 1772-ben alapított sörfőzdéjét, a Weifer Sörgyárat a Heineken-csoport vette meg 2003-ban, azonban a termelést a pančevoi üzemben 2008-ban megszűntette.

 

Pančevo központja a Temes partjához közel található. A folyóparton egy korzó, sétálóhely húzódik. Itt több kávézó is működik. Sétánk közben egy tipikus vasútállomás-épületre lehetünk figyelmesek. Ez az egykori Pančevo-Vladimirovac közötti, 1896-ban épült vasútvonal egykori állomásépülete. Síneket már nem találunk, az épület múzeumként funkcionál.

Ha elhagyjuk a Temes partját, nem messze található a sétálóutca, a városi park és a központi tér. Itt számos üzlet, kávézó és étterem várja vendégeit.

 

A város megközelítése:

 

Ha autóval vagyunk, Belgrád felől csak hajtsunk át a Pančevački most-on, azaz a Pancsovai-hídon.  A E70-es út, amely Vršac és a román határ felé megy tovább, áthalad a város szélén. A központ felé több leágazás közül is választhatunk.

Vonattal is egyszerű a város elérése. A belgrádi elővárosi vonatok sűrű összeköttetést biztosítanak a főváros és Pančevo között. Ezek a vonatok Batajnica állomásról indulnak, és integrálták őket a belgrádi városi közlekedésbe. Ezek a föld alatt közlekedő „BG voz” vonatok. Novi Beograd állomást kötik össze a Pančevački most megállóhellyel, s közben Beograd Centar, Karađorđev park és Vukov spomenik megállóhelyeken lehet rájuk fel- és leszállni. Ezek a megállóhelyek a belváros szélén találhatóak.

Pančevački most megállóhelyen átszállhatnak a "PanVoz" vonatokra, amelyek Pančevo városáig közlekednek.

Másik lehetőség az, ha a Beograd Centar állomásról a Vršac felé induló távolsági személyvonatokkal közelítjük meg Pančevót. Ezek a személyvonatok ugyanis megállnak Pančevo Glavna állomáson is.

Pančevo Glavna a város fő vasútállomása, e mellett található a hatalmas piac. Innen kb. 15-20 perc gyalog a belváros és a Temes partja. Az elővárosi "PanVoz" vonatok továbbközlekednek Pančevo Vojlovica végállomásra, amely már az ipari zóna határán helyezkedik el. A vonatok menetrendjéről a https://srbijavoz.rs/ internetes honlap keresőjéből szerezhetünk információt.

A városon áthaladó és Pančevo autóbusz-állomásán is megálló buszokkal is utazhatunk, amelyek Belgrádot Vršaccal vagy a Bánát egyéb városaival kötik össze.

bottom of page