top of page

Szarajevó

Bosznia-Hercegovina fővárosa
Bosznia-Hercegovina multikulturális fővárosa: Szarajevó
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Bosznia-Hercegovina fővárosának neve összeforrt az 1990-es évek első felének délszláv háborújával. Szarajevó 1992-1995 közötti ostroma a volt Jugoszlávia szétesésének egyik legvéresebb konfliktusa volt. A bosnyákok, szerbek és horvátok által lakott város azonban gyorsan újjáépült, s a XXI. század elejére visszanyerte multikulturális légkörét: egymástól néhány utcasarokra katolikus és ortodox templomok, mecsetek és zsinagógák is találhatóak.

Akár egy napra, akár egy hétvégére érkezünk Szarajevóba, gyorsan magával ragad a város egyedülálló hangulata! A teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni kedvenc balkáni fővárosom néhány kihagyhatatlan látnivalóját:

 

Baščaršija

 

A Baščaršija Szarajevó központja, tulajdonképpen nem más, mint az óváros bosnyák negyede. A keskeny, kővel burkolt és zegzugos utcák a bazárnak is helyet adnak. A XVI. században, a török hódoltság idején építették ki.

A bazár mindegyik utcácskája valamelyik mesterségnek van felszentelve, így itt találjuk például a híres rézművesek utcáját is, ahol helyben készült ajándéktárgyakat is vásárolhatunk.

Számos étterem, csevapozó és kávéház működik ebben a negyedben, amelynek központi terén áll a város jelképe, a Sebilj. A Sebilj egy ivókút, amelyről úgy tartják, ha valaki iszik a vizéből, biztosan visszatér a városba.

Kiemelkedő látványosság még a tucatnyi mecset is, melyek közül a Gazi Huszrev bég dzsámija (nagymecset) a legjelentősebb. A mecset körül egy szép, zárt kert találhat, benne szökőkúttal, amit a hívők a testi és lelki bűneik megtisztulására használnak. A város muzulmán közösségének központja.

A Morića Han egy egykori fogadó épülete. 1551-ben épült „karavánszeráj” 300  utazó és 70 ló elszállásolását biztosította a középkorban. A történelem során többször leégett vagy megsérült fogadó jelenleg szépen restaurálva fogadja a látogatókat. Múzeum, vendéglő és szőnyegüzlet működik benne.

A Brusa Bezistan téglalap alaprajzú épület, amely hat nagyobb és két kisebb kupolával fedett. Szintén a XVI. században emelték, s Rustem pasa selyemboltja volt. A textilt Bursából szállították a városba. Jelenleg a Szarajevói Múzeum állandó kiállításainak és a fedett bazársornak ad helyet.

A városrész keleti szélén, a Miljacka folyó partján áll a gyönyörű könyvtár épülete. A díszes épület a délszláv háborúban teljesen leégett, azonban az utóbbi években újjáépítették és újra eredeti fényében várja a látogatókat.

 

Latin-híd

 

A Szarajevó belvárosában, a Miljacka folyón átívelő híd fő nevezetessége, hogy itt gyilkolta meg Ferenc Ferdinándot és hitvesét a nacionalista szerb Gavrilo Princip 1914. június 28-án. A hídfő közelében múzeum működik, amelyben a Szarajevói merénylet történéseivel ismerkedhetünk meg.

A hidat egyébként 1541 körül építették, eredetileg fából, ám 1565-ben már kőhídként említik. A történelem viharaiban és a Miljacka áradásaiban többször megsérült, ám mindig újjáépítették.

 

Ferhadija

 

A Baščaršija tőszomszédságában található a város sétálóövezete. A Ferhadija tulajdonképpen Szarajevó Váci utcája és az esti korzó helyszíne. Üzletek, kávézók, szórakozóhelyek szegélyezik a sétálóutcát, de itt, a mecsetek közelében található a szarajevói katedrális is. Nyári estéken nagy a tömeg a környéken!

Žuta Tabija (Yellow Fortress)

 

A Sebiljtől nem messze, egy meredek kaptatóval juthatunk fel a Žuta Tabija-ra, ahonnan ágyúkkal védték Szarajevó Vratnik nevű városrészét. A kis erődöt a XVIII. században építették és 1878-ban az osztrák-magyar csapatokkal szembeni védekezéskor töltött be jelentősebb szerepet. Az erőd számos alkalommal megsérült, de mindig felújították. Jelenleg turistalátványosság és tavasztól őszig egy kávézó üzemel a falai között. A bástya falairól szép a kilátás a városra és innen gyönyörű naplementéket is fotózhatunk.

 

Bijela Tabija (White Fortress)

 

A Bijela Tabija nevű erőd Szarajevó keleti végén található, stratégiailag fontos helyszínen: a Miljacka folyó völgye összeszűkül, így csak egy keskeny szoroson át közelíthető meg ebből a irányból a város. A keskeny völgy fölé egy sziklás domb nyúlik be, innen kitűnően belátható Szarajevó keleti bejárata. A kőből épült erődről – a másik irányban – Szarajevó belvárosi magja is jól védhető. Elsősorban fegyverek és lőszerek tárolására szolgált, ám vastag falain számos lövésznyílás is helyet kapott.

A középkorban (XIV. század végén és a XV. század első felében) emelt erőd téglalap alaprajzú, négy sarkában torony állt. Az ötödik torony a vár bejárata felett húzódott. Mivel az erőd közvetlen környezetében is lakóházak álltak és állnak, állaga gyorsan romlott. A helyiek is az erőd falaiból szállították el az építőanyagot házaik felépítéséhez.

Az 1990-es évek elején, a boszniai háború során jelentős károkat szenvedett az erődítmény, melynek helyreállítása ma is tart.

A Sebiljtől kb. 30 perces sétával juthatunk fel a Bijela Tabija-hoz, ahová belépődíj megváltása ellenében léphetünk be. Felkeresése összeköthető a Žuta Tabija és a Višegradska kapija meglátogatásával is.

 

Vrelo Bosne, a Boszna folyó forrása

 

Szarajevó nyugati külvárosa Ilidža, amely a várost kelet-nyugati irányban átszelő villamosok végállomása. Innen gyalog, biciklivel vagy lovas hintón közelíthetjük meg a szarajevóiak kedvenc kirándulóhelyét, a Boszna folyó forrását. Egy szépen karbantartott park található itt és számos kávézó illetve vendéglő. Tulajdonképpen a budapesti Margitszigethez tudnám hasonlítani a zöldövezetet, amely minden évszakban népszerű a helyiek körében.

 

 

Kirándulások Szarajevóból:

 

Kisebb kirándulások tehetőek a Trebević hegyen, ahová a Szarajevó belvárosából induló kötélvasút segítségével (is) feljuthatunk. (Lásd Trebević menüpont.)

Nagyobb túra vezet a Skakavac-vízeséshez, ahová Nahorevo faluból juthatunk el gyalog. A vízesés 98 méter magas és gyönyörű természeti környezetben található. Számos jelzett turistaúton fedezhetjük fel a térséget és Nahorevóba akár helyi busszal is mehetünk, mivel mindössze negyed órányira fekszik Szarajevó központi részétől. (Lásd Skakavac-vízesés menüpont.)

 

Szarajevó megközelítése:

Szarajevó Magyarországról legkönnyebben fapados repülővel volt elérhető, heti két alkalommal (2020-ig). Sajnos, a COVID-korlátozások feloldása után a Budapest-Szarajevó járat nem indult újra, így közvetlen légi összeköttetés 2023-ban nincs a két város között!

A szarajevói repülőtérről taxival vagy kis gyaloglással és trolival vagy a reptérről induló buszjárattal juthatunk be a belvárosba. Utóbbi buszjárat csak napi néhány alkalommal indul!

A repülőtér weblapja: https://www.sarajevo-airport.ba/

 

Sajnos, vonattal és busszal nehéz megközelíteni.

Nemzetközi vonatok nincsenek Bosznia-Hercegovinába, a 2010 körül még meglévő zágrábi, budapesti vagy pločei járatok megszűntek. Jelenleg kizárólag belföldi vonatközlekedés van az országban, csak nyári szezonban és hétvégén járnak a Szarajevó-Mostar vonatok Ploče tengerparti városáig (2022. júliusa óta).

Autóbusszal elsősorban Zágrábból és Belgrádból lehet közvetlen járatokkal utazni, de mindkét városból – útvonaltól függően – 6-8 óra buszozás vár ránk.

 

Kiegészítés: 2019. decemberétől heti 3 alkalommal Flixbus járat indul(t) Budapest és Szarajevó között. A hétfő, szerda és péntek esti busz menetideje 10 és fél óra. Részleteket a busztársaság honlapján találhatunk.

Frissítés 2023-ban: A Budapest-Szarajevó buszutat csak átszállással lehetséges megtenni, a közvetlen járatok Budapestről szünetelnek!! Részletek: https://www.flixbus.hu/

Esetleg lehetőség van a busz és vonat kombinálására, így főként Zágrábból ajánlható az utazás. Banja Luka városába 3-3 és fél óra alatt ér a busz, innen pedig napi 2 Talgo-gyorsvonat közlekedik Szarajevóba. (Frissítés: 2023-ban ez a két Banja Luka-Szarajevó gyorsvonat sem közlekedett!!!) Így is egész napos utazás vár ránk, és Zágrábba még el is kell jutni Magyarország felől.

Így, aki Szarajevót és közvetlen környékét szeretné megnézni, pl. egy hosszú hétvége keretében, annak a repülő vagy az autó a legjobb megoldás. Akik viszont körutazást terveznek Bosznia-Hercegovinában, esetleg összekötik Szarajevó meglátogatását Banja Luka, Jajce vagy Bihać megtekintésével, azoknak ajánlható a busz + vonat kombináció. (2023-ban nem lehetséges a vonat + busz kombináció!!)

Természetesen nemzetközi buszjáratokkal Podgorica (Montenegró) és Dubrovnik, Split (Horvátország) is elérhető, így akár a tengerparti nyaralást is megfejelhetjük egy szarajevói utazással.

 

Az alábbi honlapok segíthetnek a tömegközlekedési menetrendek megtervezésében:

Bosznia-Hercegovina bosnyák vasúttársasága: https://www.zfbh.ba/en/time-table/

A Boszniai Szerb Köztársaság vasútjának honlapja: https://www.zrs-rs.com/red_voznje.php

Szerb autóbuszos menetrend, amiben kereshetőek a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti nemzetközi járatok is: https://www.polazak.com/

Buszjáratok a horvát fővárosból, Zágrábból; kereshetőek benne a Bosznia-Hercegovinába (Banja Luka vagy Szarajevó) induló járatok is: https://www.akz.hr/en

Buszközlekedés Bosznia-Hercegovinában: https://www.busbosnia.com/ba/autobuska-stanica-sarajevo/ és http://www.eurolines.ba/

(Figyelem! Szarajevóban két fő buszpályaudvar van. Az egyik a vasútállomás melletti, amely elsősorban a bosnyákok és horvátok lakta térséget szolgálja ki. A szerbek lakta térségbe, Belgrádba és Montenegró felé pedig a Kelet-Szarajevóban található buszállomásról indulnak a járatok. Ez utóbbiba trolival mehetünk ki a belvárosból. Dobrinja trolivégállomásig kell utazni, innen pár perc gyalog a buszpályaudvar.)

 

Szarajevói villamosmenetrend: https://gras.ba/bs/index.php/redovi-voznje/tramvajski-saobracaj

Szarajevói helyi buszmenetrend: https://gras.ba/bs/index.php/redovi-voznje/autobuski-saobracaj

Szarajevói helyi trolibuszmenetrend: https://gras.ba/bs/index.php/redovi-voznje/trolejbuski-saobracaj

 

A szarajevói kötélvasút honlapja: https://www.zicara.ba/en/home

bottom of page