top of page

Tuzla

 
Iparváros kellemes belvárossal: pihenő Tuzlában
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A Bosznia-Hercegovina északkeleti szegletében található, 160 ezer lakosú Tuzla az ország harmadik legnépesebb városa. Komoly iparváros, amelynek alapját az itt bányászott só és kőszén adja. Az ipari jelleg mellett azonban egy kellemes hangulatú, az utóbbi években felújított belvárosa is van, kövezett sétálóutcákkal, mecsetekkel, kávézókkal és éttermekkel. Nem nyújt kihagyhatatlan látnivalókat, de ha erre visz az utunk például Szerbia felé, érdemes megállni néhány órára.

 

A város neve mindig is a só jelenlétére utalt. Tuz törökül sót jelent, innen ered a Tuzla elnevezés, amelyet az oszmán uralom alatt kapott a település. A török uralom előtt a szláv Soli néven emlegették, amely szintúgy sót jelent. A környéken számos sós forrás tör a felszínre – innen az elnevezés.

A város a II. világháború után válik Jugoszlávia egyik legjelentősebb ipari központjává, ásványkincseire vegyipar és erőművek sora települt. Napjainkban pedig a város határában füstölgő erőmű Bosznia-Hercegovina legnagyobb teljesítményű szénerőműve.

 

Különleges, egyedülálló látnivalója nincsen a városnak, ha mégis Tuzlában tartanánk pihenőt, tegyünk egy sétát a város szívében, a Kapija és környékén. A sétálóutcákon és környékükön számos kávézó és csevapozó található, de itt sorakoznak a kisebb-nagyobb üzletek is. Több dzsámi mellett megnézhetjük Behram bég medreszének kapuját és a város új jelképét a Čaršija dzsámit és annak kútját is.

Az esti korzó idején az egész város a központban sétál, a kávézók teraszain pedig moccanni sem lehet. A pezsgő éjszakai élet biztosítéka a város egyetemén tanuló ifjúság.

 

A város megközelítése autóbusszal lehetséges, annak ellenére, hogy vasútvonalak csomópontjában fekszik a város. 2019. december 15-től megszűnt Tuzla vasúti kapcsolata Doboj városával (vasúti csomópont, eljutási lehetőség Szarajevó és Banja Luka felé). A Tuzlából induló és Brčko városán át Horvátországba tartó vasútvonalon még 2012 körül megszűnt a személyforgalom, míg a szerbiai Zvornik felé kanyargó sínpáron kizárólag teherforgalom volt korábban is. Bár tervezték a személyforgalom beindítását Szerbia felé, ennek jelenleg kicsi az esélye. Ennek ellenére élénk a város környéki vasútvonalakon és iparvasúti vonalakon a teherforgalom, sőt még jelenleg is láthatunk gőzmozdonyokat a tehervonatok élén.

A Tuzla környéki autóbuszos cég a Trans Turist, amelynek menetrendi keresője az alábbi honlapon érhető el: http://www.transturist.ba/?g=stanica&m=27&s=red_voznje&n=Red_vo%C5%BDnje

Autóval Szarajevó kb. 130 km-es autózással érhető el, a legegyszerűbb útvonal az M18-as számozású autóúton vezet. A szerb határ pedig kb. 50 km-re van a várostól.  

bottom of page