top of page

Kopácsi-rét Natúrpark (horvátul: Park prirode Kopački rit)

Biciklitúra Európa Amazonasában
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!
A képgaléria feltöltés alatt!

“Csilingeljünk mindketten” - tanácsoltam öcsémnek, és ezzel a biciklicsengő intenzívebb használatára utaltam (…) amikor két hatalmas vaddisznó állta utunkat a töltésen vezető kerékpárúton. A vadkanok csak nehezen tágítottak, szépen, komótosan elvonultak előlünk és egy mocsaras terület felé röfögték el magukat.

 

Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelyén, a Kopácsi-rét Natúrpark területén kerekeztünk, amit minden információs tábla “Európa Amazonasa” névvel illet. Hogy ez igaz-e vagy sem, azt döntsék el azok, akik jártak az Amazonas-medencében. Viszont itt, a Duna és a Dráva összefolyásának térségében kialakult mocsaras-lápos területen 3 km hosszú pallósétány, hajókázási lehetőség, gazdag madárvilág és Tito egykori vadászkastélya vár. A környéket kitűnően kitáblázott bicikliút-hálózaton fedezhetjük fel leginkább, ezek gyér forgalmú utakról és a Duna töltéseiről engednek bepillantást az ártéri erdők és mezők gazdag állatvilágába.

 

Eszéktől (Osijek) Bellye (Bilje) faluig a főúttal párhuzamosan kiépített kerékpárúton gurulhatunk. Bellye központjában forduljunk kelet felé, a Kopács (Kopačevo) irányába vezető útra. A falu határában, erdei környezetben, egy mocsaras terület szélén áll a Natúrpark fogadóépülete és a hozzá tartozó Látogatóközpont.

 

Itt minden információt megkaphatunk a terület látnivalóiról és azok megközelíthetőségéről. Interaktív múzeum mutatja be a vizes élőhely állatait, kiemelve az itt tenyésző szúnyogfajokat és fészkelő vándormadarakat.

Nagyobb áradások idején a Dráva vizét nem tudja a Duna befogadni és hatalmas területeket áraszt el a víz. Ezek nagyon fontos ívóhelyei a halaknak, erről is sokat megtudhatunk, ha körülnézünk a kiállítóteremben.

 

A kávézó mellől indul a deszkasétány, ami 3 km hosszan hálózza be a lápos-mocsaras területet és lehetővé teszi, hogy száraz lábbal érkezzünk meg a Szakadás-tóhoz (Jezero Sakadaš). Ez a Natúrpark legmélyebb tava, a szervezett hajókirándulások színtere.

 

Innen keskeny aszfaltcsíkon tekerhetünk tovább Tito egykori vadászkastélya felé. Kozjak mezőgazdasági épületei után még 3 km, néhány úton átfutó vaddisznó süldő, és a Tököspusztához (Tikveš) tartozó kastélyegyüttesnél vagyunk.

 

Az eredeti, fateraszos, egyszintes kastélyt a XVIII. század végén kezdték építeni, Frigyes főherceg megbízásából (a bellyei uradalom akkori birtokosa, a Habsburg család Tescheni vonalának tagja). A vadászkastély elsősorban államférfiak és hírességek találkozóhelye volt, környéke pedig vadászparadicsom.

A vidék az I. Világháború után a szerb-horvát-szlovén állam, majd Jugoszlávia része lett. Az új, hatalmasabb kastélyt az 1930-as években a Karađorđević család igényeire emelték. A II. Világháború után Josip Broz Tito egyik elnöki rezidenciája volt, aki számos politikussal vadászott a környéken.

 

Mit láthatunk itt jelenleg?

A Baranya szívében húzódó erdők és ligetek rejtekében két kastélyépület tekinthető meg. A nagyobbik (Dvorac Tikveš) a Tikveš Bemutató- és Oktatási Központ épülete. A multimédiás és interaktív kiállítás a Kopácsi-rét természeti gazdagságának bemutatásán túl az itt vadászó történelmi személyek titokzatos világába nyújt bepillantást.

A kicsit távolabb megbújó “Ladanjska vila” az eredeti, fateraszos vadászkastély. Mellette áll a szintén Habsburg család által építtetett, XIX. század végi kis kápolna.

1941-ben bioökológiai állomást is telepítettek ide, ennek az épülete a parkolóhelyek közelében nézhető meg.

A tikveši látnivalókról és programokról bővebben itt tájékozódhatunk: https://pec-tikves.pp-kopacki-rit.hr/en/ponuda/

 

Biciklitúránk - Tököspuszta után - Bokroshátpuszta (Zlatna Greda) felé folytatódott, ahol az egykori uradalmi igazgatási épületben Ökoközpont került kialakításra, de a közelében lévő vadászházakban szálláshely is igényelhető. Errefelé már tényleg senkivel nem találkoztunk, az utakon a forgalom szinte a nullával egyenlő.

Bokroshátpuszta után a Duna töltésén folytatódik a kijelölt biciklis útirány, ám az innen Kiskőszeg határáig tartó kb. 12 kilométert már kővel szórt úton lehet megtenni. A nehezebb és lassabb haladásért azonban a folyó árterének gazdag emlőspopulációja kárpótol. Ahogy a bevezetőben is írtam, vaddisznók tucatjait láthatjuk testközelből, de nem ritkák a szarvasok és őzek sem. Ha szigorúan védett fekete gólyát vagy réti sast nem is, de a nyár közepén is vízzel borított élőhelyeken kócsagféléket, nagy kárókatonát vagy dankasirályt biztosan sokat láthatunk. A természetközeli élményért mindenképpen megéri errefelé kerekezni!

 

A Kopácsi-rét előzőekben ismertetett útvonalát kerékpárral járhatjuk be, a látnivalók megismerésével együtt egy teljes, nyári nap szükséges hozzá. Eszéki indulással és kiskőszegi (Batina) érkezéssel kb. 55 km tekerés vár ránk. 

Autóval a Natúrpark Látogatóközpontja (Kopács falu határában) és a Tikveš Bemutató- és Oktatási Központ kastélyai közelíthetők meg, gyér forgalmú, keskeny mellékutakon.

Gyalogtúrázásra a deszkasétány és a tikveši kastély melletti tanösvény alkalmas leginkább. 

A Natúrpark honlapja: https://pp-kopacki-rit.hr/

 

Tömegközlekedéssel csak a Natúrparkot körülvevő nagyobb települések közelíthetőek meg. Eszékről Kopács (Kopačevo) napi két busszal érhető el, míg Vörösmartra (Zmajevac) vagy Kiskőszegre (Batina) is csak napi 2-4 járat megy ki. Menetrendjüket itt lehet keresni: https://www.arriva.com.hr/hr-hr/naslovna

 

Így egyértelmű, hogy a Drávaköz eme részének megismeréséhez a legideálisabb választás a bicikli!

bottom of page