top of page

Nova Varoš

Nova Varoš látnivalói
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A délnyugat-szerb város a Szandzsák peremén fekszik, a Belgrádot a montenegrói tengerparttal összekötő főút mellett. Szűk völgyben elnyúló, kb 9000 fős lakosú település a Zlatar-hegység lábánál. A város is majdnem 1000 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, azonban a fölötte magasodó Zlatar-hegység legmagasabb pontja az 1600 métert is meghaladja.

Lakosságának közel 90%-a szerbnek vallja magát, azonban kb. 8%-os a muzulmánoknak vallók aránya. Ezért a település képét meghatározza a városközpontban álló nagymecset.

A mecsetet 1887 és 1894 között építették egy XVI. századi mecset alapjain. A mecset eredetileg fazsindelyes tetőt kapott, ezt váltotta fel a mai kerámia-tető. A fából épült minaretet a II. világháború után cserélték a mai kőből épült minaretre.

A belváros szélén álló Jezero Hotellel szemben egy park található, ahol tájékoztató táblákat helyeztek el a környező területek természeti értékeiről.

 

A városban több üzlet, étterem, pékség, grillbüfé, pénzváltó és posta található, így bármilyen ügyes-bajos dolgunkat elintézhetjük.

 

A városban elsősorban annak érdemes megállnia, aki a környék természeti kincseire is kíváncsi: a Zlatar-hegység fenyőerdeiben nyáron túrázni, a kiépített sípályákon télen síelni lehet. Innen közelíthető meg legkönnyebben az Uvac Speciális Természetvédelmi Terület.

Az Uvacon létrehozott felduzzasztott tavak (Uvačko-tó, Zlatarsko-tó, Radoinsko-tó) horgászatra, csónakázásra, kajakozásra alkalmasak, de nyáron, a kijelölt helyeken fürdeni is lehet. Túrázásra is csábít a környék, a sokszor nyílt terepen könnyű tájékozódni, így a kijelölt túraútvonalak mellett saját magunk is elindulhatunk felfedező túrára, számos sziklaformációról nyílik csodálatos kilátás a tavakra és magára folyóra és annak kanyarulataira.

 

Megközelítése:

 

Aki Magyarországról a montenegrói tengerpart felé autózik (s nem Horvátország vagy Bosznia-Hercegovina felől közelíti meg Montenegrót) bizonyára keresztülhalad a városon. A városon a 21-es számú főút halad keresztül. Ez Užice felől érkezik és Prijepolje irányában hagyja el az országot.

Ha valaki a Zlatar-hegység vagy az Uvac miatt közelíti meg a várost, akkor Nova Varoš területéről indul a mellékút Sjenica illetve Ivanjica felé is. A várost Užice felé elhagyva, Kokin Brod területén érinti a 21-es út a Zlatarsko-tavat, ennek partján indul a 228-as számú mellékút, amely mentén szintén megközelíthetjük a védett területeket.

 

Ha szintén a környező területekre vagyunk kíváncsiak és nincsen autónk, akkor is elérhetjük a várost. A Belgrád-Bar vasútvonaltól kb. 30 km-re van a település, így vonattal érkezve Prijepolje állomáson kell leszállni. 2015. március 5-től újra közlekednek a vonatok a Belgrád-Bar vasútvonal teljes szakaszán, így gyors- és személyvonatok közül is választhatunk! Prijepolje autóbusz állomása a vasútállomás előtt található, innen indulnak járatok Nova Varoš felé. De Belgrádból közvetlen buszjáratok is indulnak, napi 10-12 alkalommal. A menetidő kb. 5 óra a szerb fővárostól. A menetrendről a www.bas.rs honlapon tájékozódhatunk.

Nova Varoš autóbusz pályaudvaráról a Zlatar-hegység turistaközpontjába (hotelek, kirándulóutak, sípálya) napi 6 alkalommal indul busz: jelenleg 6:00, 8:40, 11:00, 13:30, 19:10, 21:30. Ezeknek a buszoknak nem az említett turistaközpont a célállomásuk, de ott megállnak, le lehet róluk szállni.

 

bottom of page