top of page

Studenica kolostora

 
Az UNESCO Világörökség része: a Studenica-kolostor
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Szerbia egyik legszebb és legnevezetesebb kolostora Kraljevo városától kb. 50 km-re délre található, a Golija-hegység északi lábánál, a Studenica folyó partján. A kolostor 1986 óta az UNESCO Világörökség része.

 

A kolostort Stefan Nemanja, a középkori szerb állam megalapítója építtette a XII. század vége felé. A munkálatok első szakaszának 1196-ban lett vége, amikor Nemanja lemondott és szerzetesi fogadalmat tett. Nemanja 1199-es halála után fiai megegyeztek abban, hogy Nemanja relikviáit a Studenica-kolostor falai között helyezik el. Harmadszülött fia, Rastko (Szent Száva) gondnoksága alá került a kolostor. Ez idő alatt vált a kolostor a középkori Szerbia politikai, kulturális és szellemi központjává.

1459-ben, az utolsó középkori szerb állam bukása után, megkezdődött a kolostor támadása a törökök által. 1569-ben kerülhetett csak sor az első jelentősebb felújítási munkákra, amikor a templom freskóit festették újra. A XVII. század elején földrengés és tűzvész is pusztított a kolostor területén, amelynek során történelmi dokumentumok semmisültek meg.

 

Megközelítése:

 

A kolostor Ivanjica felől a 116-os mellékúton közelíthető meg, amely a Golija-hegység peremén szerpentinezik. Kraljevo felől egyszerűbb az elérése: a várost az Ibar-völgyi főúton hagyjuk el (22-es út) Raška illetve Koszovó irányába. Ezen a jó minőségű főúton kb. 45 km-t kell megtenni (amely során elhaladunk Maglič vára mellett is), majd Ušće község területén – pont mielőtt az főút keresztezi a Studenica folyót – jobbra kell fordulni a 116-os úton, amelyen még kb. 13 km a kolostor. A kolostor bejárata előtt két helyen is van kijelölt parkolóhely. A kolostort védőfal veszi körül, két helyen lehet belépni a területére. Szabadon látogatható.

 

Tömegközlekedéssel nehezebb elérni a kolostort, de nem lehetetlen: Kraljevo felől Ušće faluig helyi buszokkal vagy vonattal utazhatunk.

 

Buszok (Ušće felé) Kraljevo autóbusz-pályaudvaráról naponta több alkalommal indulnak. A menetrendről kivonatos tájékoztató a www.autotransport-kv.com weboldalon található. E szerinti indulások: 4:30, 5:35, 7:20, 10:30, 13:30, 15:10, 17:55, 20:00. A felsorolt járatok minden nap közlekednek, végállomásuk nem minden esetben Ušće, de ott megállnak.

 

Visszaúton 5:30, 7:00, 8:30, 11:10, 14:00, 17:25, 18:30 és 22:15 az ušćei indulási idő, Kraljevo felé. Némelyik busz Raška felől érkezik és nem helyből indul. A felsorolt időpontok a 2015-ös állapotot tükrözik. 

Aktuális menetrend: https://www.polazak.com/en/

 

Vonattal Kraljevo vasútállomásról indulnak helyi személyvonatok Raška felé, amelyek megállnak Ušće állomáson. Indulási időpont a 2019/2020-as menetrendi évben Kraljevo állomásról: 2:20, 6:50, 14:50 (a 2:20-as csak munkanapokon). A menetidő egy óra.

Visszaúton Ušće állomáson megáll a vonat Kraljevo felé: 4:59, 13:25 és 21:18. A hajnali járat csak munkanapokon közlekedik.

 

Aktuális vasúti menetrend: https://srbijavoz.rs/

Ušće faluból a Studenica-kolostorhoz különböző források szerint napi 4-5 buszjárat van (2015-ös állapot!). A kolostornál a buszok visszafordulnak és visszaindulnak Ušće felé. Az indulási időpontokról a kraljevói buszpályaudvaron tudunk érdeklődni vagy helyben, Ušće-n. Egy biztos információm, hogy a 13:30-as Kraljevóból induló buszhoz (amely 14:40-kor ér Ušće-ba), van csatlakozás a kolostorhoz (érkezés: 15:05). Visszaindulás 18:00-kor a kolostortól.

 

Indulás előtt ellenőrizzük a menetrendethttps://www.polazak.com/en/ honlapon!!

 

Emellett az autóstop vagy a bicikli lehet még megközelítési lehetőség. Gyalog kb. 13 km-es túrára van szükség, hogy elérjük a kolostort (visszaúton a terep lejt, így aki gyaloglásra adja a fejét, inkább a visszaúton tegye; ez kb. 3 órás sétát jelent).

bottom of page