top of page

Studenica kolostora

 
Az UNESCO Világörökség része: a Studenica-kolostor
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Szerbia egyik legszebb és legnevezetesebb kolostora Kraljevo városától kb. 50 km-re délre található, a Golija-hegység északi lábánál, a Studenica folyó partján. A kolostor 1986 óta az UNESCO Világörökség része.

 

A kolostort Stefan Nemanja, a középkori szerb állam megalapítója építtette a XII. század vége felé. A munkálatok első szakaszának 1196-ban lett vége, amikor Nemanja lemondott és szerzetesi fogadalmat tett. Nemanja 1199-es halála után fiai megegyeztek abban, hogy Nemanja relikviáit a Studenica-kolostor falai között helyezik el. Harmadszülött fia, Rastko (Szent Száva) gondnoksága alá került a kolostor. Ez idő alatt vált a kolostor a középkori Szerbia politikai, kulturális és szellemi központjává.

1459-ben, az utolsó középkori szerb állam bukása után, megkezdődött a kolostor támadása a törökök által. 1569-ben kerülhetett csak sor az első jelentősebb felújítási munkákra, amikor a templom freskóit festették újra. A XVII. század elején földrengés és tűzvész is pusztított a kolostor területén, amelynek során történelmi dokumentumok semmisültek meg.

 

Megközelítése:

 

A kolostor Ivanjica felől a 116-os mellékúton közelíthető meg, amely a Golija-hegység peremén szerpentinezik. Kraljevo felől egyszerűbb az elérése: a várost az Ibar-völgyi főúton hagyjuk el (22-es út) Raška illetve Koszovó irányába. Ezen a jó minőségű főúton kb. 45 km-t kell megtenni (amely során elhaladunk Maglič vára mellett is), majd Ušće község területén – pont mielőtt az főút keresztezi a Studenica folyót – jobbra kell fordulni a 116-os úton, amelyen még kb. 13 km a kolostor. A kolostor bejárata előtt két helyen is van kijelölt parkolóhely. A kolostort védőfal veszi körül, két helyen lehet belépni a területére. Szabadon látogatható.

 

Tömegközlekedéssel nehezebb elérni a kolostort, de nem lehetetlen: Kraljevo felől Ušće faluig helyi buszokkal vagy vonattal utazhatunk.

 

Buszok (Ušće felé) Kraljevo autóbusz-pályaudvaráról naponta több alkalommal indulnak. A menetrendről kivonatos tájékoztató a www.autotransport-kv.com weboldalon található. E szerinti indulások: 4:30, 5:35, 7:20, 10:30, 13:30, 15:10, 17:55, 20:00. A felsorolt járatok minden nap közlekednek, végállomásuk nem minden esetben Ušće, de ott megállnak.

 

Visszaúton 5:30, 7:00, 8:30, 11:10, 14:00, 17:25, 18:30 és 22:15 az ušćei indulási idő, Kraljevo felé. Némelyik busz Raška felől érkezik és nem helyből indul.

 

Vonattal Kraljevo vasútállomásról indulnak helyi személyvonatok Raška illetve Kosovska Mitrovica Sever felé, amelyek megállnak Ušće állomáson. Indulási időpont a 2019/2020-as menetrendi évben Kraljevo állomásról: 2:20, 6:50, 14:50 (a 2:20-as csak munkanapokon). A menetidő egy óra.

Visszaúton Ušće állomáson megáll a vonat Kraljevo felé: 4:59, 13:25 és 21:18. A hajnali járat csak munkanapokon közlekedik.

 

Ušće faluból a Studenica-kolostorhoz különböző források szerint napi 4-5 buszjárat van. A kolostornál a buszok visszafordulnak és visszaindulnak Ušće felé. Az indulási időpontokról a kraljevói buszpályaudvaron tudunk érdeklődni vagy helyben, Ušće-n. Egy biztos információm, hogy a 13:30-as Kraljevóból induló buszhoz (amely 14:40-kor ér Ušće-ba), van csatlakozás a kolostorhoz (érkezés: 15:05). Visszaindulás 18:00-kor a kolostortól.

Emellett az autóstop vagy a bicikli lehet még megközelítési lehetőség. Gyalog kb. 13 km-es túrára van szükség, hogy elérjük a kolostort (visszaúton a terep lejt, így aki gyaloglásra adja a fejét, inkább a visszaúton tegye; ez kb. 3 órás sétát jelent).

bottom of page