top of page

Lepenski vir múzeuma és Donji Milanovac

Lepenski vir régészeti lelőhely és pihenő Donji Milanovac-ban
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Ha Golubac (Galambóc) felfedezése után folytatjuk utunkat a Duna partján futó úton, azt vesszük észre, hogy a korábban akár másfél kilométer széles folyó fokozatosan összeszűkül. A várat elhagyva a Duna 400 méterre szűkül össze, partjáról 500-700 méter magas hegyvonulatok emelkednek mindkét oldalon. Ez már a Galambóci-szoros, s egyre közelebb kerülünk az Al-Duna legszebb szakaszához, a Kazán-szoroshoz. Kb. 40 km-re Galambóc várától azonban érdemes újra megállni: megérkeztünk Lepenski vir mellé, ahol egy 8000 éves, korai neolitikumban élt népesség települését találták meg a régészek. A régészeti feltáróhely ma múzeum, ahol érdemes kicsit elidőzni.

 

A főúton egy nagy barna tábla jelzi, hogy hol kell lekanyarodnunk a Duna partja felé. A múzeum májustól augusztusig naponta 9 és 20 óra között várja a látogatókat. Az év többi szakaszában is látogatható, azonban rövidített nyitva tartással! Egyedül február hónapban tart zárva a látogatóközpont. A nyitva tartásról információt a http://www.toom.rs/index.php?mainAction=showPage&pageid=4727&mark=2 honlapon találhatunk.

 

A területen 1965-ben indultak meg a régészeti ásatások, a vaskapui vízerőmű építésével összefüggésben. 1966-1967-ben megtalálták a Duna partján élő, korai neolitikumból származó település kunyhóinak maradványait. A település 120 házból állhatott; a kunyhók mindegyike a folyó felé néző bejárattal rendelkezett. A lakók halászatból éltek és életmódjukban teljesen a Dunára voltak utalva. Az ásatások későbbi fázisában faragott kőszobrokat és ember- és pontyszájú bevéséssel rendelkező, gömbölyű köveket találtak. Megtalálták a házi szentélyeiket is, amelyek különleges hiedelemvilágukra utalt.

A rendkívül jelentős lelet együttest az épülő vízerőmű duzzasztása miatt az eredeti lelőhelynél feljebb helyezték és tetőszerkezettel látták el. Ezzel látogathatóvá vált az archeológiai lelőhely, amely az elmúlt években teljes felújításon és korszerűsítésen esett át.

 

A múzeum megközelítése szinte csak autóval vagy kerékpárral lehetséges, a menetrendszerinti buszjáratoknak nincsen itt megállójuk. A közeli Donji Milanovac-ból taxival vagy biciklivel közelíthető meg. Ez kb. 17 km-es utat jelent a városból, egy irányban. Donji Milanovac városban megállnak a Belgrád-Golubac és Kladovo között közlekedő buszjáratok, amelynek menetrendjéről a Golubac (Galambóc) várát bemutató részben írtam. Menetrendi kereső: https://www.polazak.com/en/

 

Donji Milanovac is egy kellemes hangulatú kisváros a Duna partján, amely pihenőhelyül szolgálhat a Kazán-szoros felfedezése előtt. Működik itt is egy sportolási lehetőséggel ellátott nagyobb szálloda (Hotel Lepenski Vir, honlapcíme: http://www.hotellepenskivir.co.rs/), de több magánszálláshely is található. A Duna partján egy rövid, kiépített sétány fut, amelynek közelében számos étterem, kávézó, üzlet is működik. Turista információs centrum is nyitva tart az érdeklődők előtt.

 

bottom of page