top of page

Ivanjica

Ivanjica látnivalói
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A kb. 12000 lakosú Ivanjica város a Golija, a Javor, a Mučanj, a Čemerno és a Radočelo hegységek által közrezárt kis völgyben, a Moravica folyócska két partján fekszik. A hegyvidéki környezet és a tiszta levegő okán 2000-ben Szerbia első klimatikus üdülőhelyévé nyilvánították a várost és környékét.

 

A város látnivalói:

 

A Moravica folyón átívelő kőhíd, amely a XX. század első éveiben épült. Érdekessége, hogy a hatalmas nagy kőtömböket kötőanyag alkalmazása nélkül illesztették össze. Ma is használatban van, bár a teherforgalmat betiltották rajta.

A városi vízerőmű 1911-ben épült, Szerbia ötödikként átadott vízerőműve. Ma is használatban van, a megtermelt elektromos energiával világítják a városi parkot. Az eredeti állapotban megőrzött Siemens generátorok múzeumi védettséget élveznek. A vízerőműhöz tartozó betongát előtt egy 9 méter magas vízesés található, amely a város egyik jelképe.

A kőhíd belváros felőli oldalán található két emlékmű, amelyet minden járókelő észrevesz: az egyik a  Forradalom Emlékműve, amely nagy mozaikból álló kép (s egy szocialista emlékmű benyomását kelti); és Draži Mihailoviću szobra (csetnikek vezetője volt a második világháborúban).

 

A város központjában, szintén a kőhíd belváros felőli hídfőjénél áll Ivanjica egyetlen XIX. századból megmaradt épülete (a város történelmi épületei két nagy tűzvész során leégtek), a „Sv. Car Konstantin és Carica Jelena” templom. 1860-as években készített freskói is eredeti állapotban maradtak meg.

A belváros forgalom elől lezárt sétálóutcája a színes épülethomlokzatokkal, boltokkal, kávézókkal és grillbüfékkel szintén megér egy sétát.

 

Megközelítése:

 

Vasútvonalaktól távol fekszik a város, így autó híján busszal lehet megközelíteni. Belgrád autóbusz pályaudvaráról jelenleg napi hét autóbusz indul Ivanjicába, a menetidő nagyjából 4 és fél óra. A buszok többsége Čačakon keresztül közlekedik, de van járat, amely Požega érintésével jár.

Autóval is Čačakról vagy Požegáról kiinduló mellékrendű utakon lehet legkönnyebben megközelíteni. Az út mentét krumpli és málnaföldek kísérik. Ha Požega felől érkezünk, elhaladunk egy hatalmas telekommunikációs műhold mellett is, amelyet 1974-ben adták át és a 2000-es NATO bombázások egyik célpontja is volt.

 

bottom of page