top of page

Una Nemzeti Park

 
Kirándulások Bosznia-Hercegovina legszebb vízeséseihez: az Una Nemzeti Park
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A 212 km-en kanyargó Una a Száva jobboldali mellékfolyója, amely hosszan határfolyó Bosznia-Hercegovina és Horvátország között. A folyó Martin Brod és Bihać között többé-kevésbé egy szurdokvölgyben folyik, amelyen számos kisebb-nagyobb vízesés található. A folyó és környékének védelme érdekében hozták létre ezen a szakaszon 2008-ban az Una Nemzeti Parkot.

 

A Nemzeti Parkban és környékén akár egy hetet is tartalmasan el lehet tölteni, de egy hétvégét mindenképpen szánjunk a látnivalókra. A vízesések megtekintése mellett lehet raftingolni, jelzett ösvényeken túrázni és hegyikerékpározni, de számos várrom is megmászható. A Nemzeti Park központja Bihać, itt többféle szálláslehetőség is adódik, így a városból csillagtúraszerűen bejárhatjuk a környéket.

 

Sajnos, elsősorban autóval lehet megközelíteni a nevezetességek többségét. Az 1990-es évek háborújáig mindez vonattal is lehetséges volt. A Zágráb-Novi Grad-Bihać-Knin-Split vasúti fővonal fut ugyanis az Una völgyében. A vasútvonalon nemcsak Bihać volt elérhető! A sínek elhaladnak a legszebb és legnagyobb vízesés, a Štrbački buk mellett is (ma a horvát oldal ez), sőt külön vasúti megállója volt a zuhatagnak, ahol kilátópontot is kialakítottak. Split felé haladva Kulen Vakuf és Martin Brod településeknek is voltak állomásai, ahonnan várak, kolostorok és más vízesések voltak elérhetőek.

Ma mindez a múlté, a vasúti sínek ugyan megvannak, de a felsővezeték hiányzik (a tartóoszlopok maradványai vannak meg többé-kevésbé). A vasútvonal korábban el volt aknásítva, mára ezt felszámolták, de a horvát-bosnyák határvonalat több százszor metsző sínpáron jelenleg semmilyen személyforgalom nincsen. Kár érte!

Frissítés: 2018 nyarán újraindult a vasúti személyszállítás Bihać és Szarajevó között, befejeződött a pálya rekonstrukciója és a villamos felsővezeték helyreállítása. Napi egy pár vonat közlekedik a két város között. Szarajevóból 15:50-kor indul minden nap és 0:22-kor érkezik Bihać állomásra. Visszaindulás a főváros felé éjjel 2:03-kor (2019-as menetrendi adatok). Nem éppen utasbarát menetrend...

 

Így a hátizsákos turisták számára marad a busz + gyaloglás/biciklizés kombináció, vagy befizethetnek egy helyi túraszervező cégnél egy vezetett kirándulásra.

A Nemzeti Park legnagyobb látványossága a Štrbački buk vízesés. Ez a zuhatag Bihać és Kulen Vakuf települések között található, ám a főúttól viszonylag távol. Autóval lehet a legkönnyebben elérni: Bihać felől Dubovsko irányába kell elindulni, ez a Jajce felé vezető főút. Dubovskonál mellékútra kell váltani Kulen Vakuf felé, ám ezen az úton csak Orašac településig kell autózni. Innen indul egy kb. 8 km hosszú, rossz minőségű makadámút, amely a vízeséshez vezet. A makadámút felénél találjuk a Nemzeti Park információs bódéját, ahol a belépésért is fizetni kell néhány KM-t.

A Štrbački buk vízesésnél kiépített gyalogutakat, hidakat és kilátópontokat találunk, információs táblákkal. A táj egyedülálló: a szűk szorosban örvénylő Una vize egy hatalmas, több lépcsőből álló vízesésen zubog le. A háttérben pedig érintetlen erdőket és hegyeket láthatunk. A védett terület erdeiben medve, farkas és hiúz is él szép számban. A medvével való találkozás lehetőségére több helyen is tábla figyelmeztet!

Erről a helyről indulnak a rafting túrák is. Idáig kisbusszal szállítják a résztvevőket, s a vízesés alatti területen lehet vízre szállni. A rafting időszak májustól szeptemberig tart, a legszebb időszak a május végi-június eleji időszak, amikor az Una vízállása a legmagasabb.

Ha áttekintünk a folyó túlpartjára, a horvát oldalra, láthatjuk az ott futó vasúti síneket, a szépen karban tartott, virágosított vasúti megállót, és a hegyen egy sziklaoromzatra épült fából ácsolt kilátót. Kár, hogy ezen a helyen nem lehet semmilyen módon átkelni a horvát oldalra…

Autó híján Orašac faluig juthatunk el busszal: Bihaćból 7:15-kor, 10:30-kor vagy 13:15-kor. Innen a vízesésig 8 km-t kell a makadámúton gyalogolnunk, így a vízesés megtekintése egy egész napos program! Az oda-vissza 16 km-es túra után, Orašacból 14:15-kor és 17:30-kor térhetünk vissza autóbusszal Bihaćba. A buszmenetrend a www.ljutotrans.com weboldalon is megtalálható. A Kulen Vakuf-i buszokat keressük!

A területen található néhány jelzett gyalogösvény és bicikliút is, ezekről bővebb információt Bihaćban vagy a helyszínen kérhetünk. Figyelem! A jelzett utakról semmiképpen se térjünk le! Fel nem szedett taposóaknák még lehetnek az utaktól távoli területeken!

Orašac település másik látnivalója a település fölé magasodó várrom, ahová egy kb. egy órás gyaloglással érhetünk fel.

A Štrbački buk vízesés megtekintése után térjünk vissza Orašacra! Ha Kulen Vakuf felé indulunk tovább, útközben még egy várromot megpillanthatunk, amelyet szintén meg is mászhatunk. Kulen Vakuf után egy részben aszfaltozott, részben burkolatlan úton érjük el Martin Brod települést.

Martin Brod határában egyesül az Unac és az Una folyó. Itt egy pisztráng-nevelde és egy szép ortodox kolostor is található. A falu belterületén pedig a Nemzeti Park másik leglátogatottabb vízesése látható. Itt az Una két partja között egy híd is van, így a hídról nyílik a legszebb kilátás a vízesésekre. Itt szintén van egy turisztikai bódé, ahol 1 KM belépődíjat is szednek. Ez kb. fél euró, tehát alig 160 Ft…

Martin Brod másik látnivalója az eredeti állapotában megőrzött és máig használt vízimalom és a mellette található „mosógép”. A vízesés vize által hajtott és szabályozható sebességgel forgó dézsa mai napig működik! Egy öreg néni telkén van a két ipari műemlék, csöngessünk be hozzá és szívesen megmutatja a használatát. A vízesés melletti ösvényen kell megközelíteni a házát.

 

A felsoroltak csak a Nemzeti Park legfontosabb látnivalóit tartalmazzák, vázlatosan. Fedezzük fel őket helyben! Bővebb információ az alábbi honlapon is rendelkezésre áll: http://nationalpark-una.ba/eng/index.php

 

A honlapon viszonylag jól használható térképeket is találhatunk, amelyek segíthetnek a látnivalók megközelítésében, emellett a belépődíjakról is részletes információ érhető el. Például: http://nationalpark-una.ba/eng/mapaSB.php vagy http://nationalpark-una.ba/eng/mapaMB.php és http://nationalpark-una.ba/dokumenti/CjenovnikEng.pdf

 

A helyi busztársaságok honlapja pedig: www.unatransport.ba és www.unabus.com

 

bottom of page