top of page

Požega 

Megálló Požegában
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A mintegy 13000 lakosú város fontosságát közlekedési helyzete adja. Itt találkoznak a Čačak-Belgrád, a Valjevo (-Belgrád) főútak és ezek folytatása a 21-es főút, amely a Montenegróba vezető elsőrendű főút. Több mellékút kiindulópontja is a város (pl. Ivanjica felé a 21.1-es, Guča felé a 227-es mellékút vezet).

 

Vasúti csomópont is Požega: a Belgrád-Bar vasútvonal találkozik a Požega-Čačak-Kraljevo vasútvonallal. Így, ha Belgrád felől vonattal utazunk, például Ovčar Banja felé, itt tudunk átszállni a kraljevói személyvonatokra. Mindkét vasútvonal egyvágányú, villamosított. A vasútállomás mellett egy kisebb vasútijármű múzeum található.

 

A Montenegró felé haladó autósok és kamionosok kedvelt pihenőhelye a város, nagy befogadóképességű szállodája (Hotel Požega) van, emellett éttermek, grillbüfék, kávézók sora található a belvárosban.

A város jelképe a hatalmas kör alakú főtér, amely az utóbbi években teljes felújításon esett át. Középpontjában egy színes szökőkút áll, körülötte több emlékmű illetve egy színpad áll. A körtér peremén sorakoznak a kávézók.

 

A vasútállomáshoz a főteret nyugat felé kell elhagyni, a városközpontból kiérve elhaladunk egy új és hatalmas ortodox templom mellett, majd egy hídon keresztezzük Skrapež patakot.

Miután átsétáltunk rajta, egy gyalogos sétányon vagy a balra tartó aszfaltúton érjük el az állomást és a vasúti múzeumot.

 

bottom of page