top of page

Kraljevo

 Megálló Kraljevóban
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Kraljevo sem egy műemlékváros, de fontos közúti- és vasúti csomópont, így jelentős az átutazó forgalma. Ezért sok szálláshely, étterem illetve grillbüfé található városszerte.

 

Lakossága eléri a 70000 főt, s az elmúlt években növekedést mutat, köszönhetően a koszovói konfliktusnak. Koszovó északi, többségében szerbek lakta területeiről sokan költöztek át Kraljevóba és környékére.

Az Ibar folyó partján fekvő település belvárosa inkább a szocialista éra jegyeit viseli magán, központja egy hatalmas kör alakú tér, a Trg srpskih ratnika. A körtér központjában áll egy hatalmas emlékmű, amely az 1912 és 1918 között meghalt szerb tiszteknek és katonáknak állít emléket. A főtérről észak felé a vasút- és autóbusz állomáshoz, dél felé az Ibar folyó partjához és az ott található sporttelephez sétálhatunk el.

 

A város szomszédságában található a Žiča kolostor, amelyet a központból 45 perces sétával érhetünk el, miközben át kell kelnünk az Ibar folyón. Žiča, hasonlóan a Studenica vagy a Mileševa kolostorhoz, a középkori szerb templomépítészet büszkesége, amely élénk piros színű falaival tűnik ki a többi kolostor közül.

A város közelében egyéb látnivalók is akadnak: Maglič vára, Studenica kolostor.

bottom of page