top of page

Bihać 

Bihać: az Una Nemzeti Park kapuja
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Bihać az Una Nemzeti Park szélén elhelyezkedő kisváros, Nyugat-Bosznia egyik legjelentősebb központja. Aki raftingolni szeretne az Unán vagy kirándulni indul a híres vízesésekhez (amelyek Bosznia-Hercegovina legszebb vízesései) jó helyen jár! A Nemzeti Park központi információs irodája is Bihać belvárosában található, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk a látnivalókról, s azok megközelítési lehetőségeiről. Ha pedig raftingolni érkeztünk, több városi utazási iroda illetve sportegyesület is szervez egy vagy többnapos programokat, amelyekre a városban lehet jelentkezni.

 

Ám Bihać belvárosában is megéri körbenézni! Sétálhatunk egyet a város főutcáján, ahol kávézók sora várja a betérőket; megnézhetjük a Fatihija dzsámit, a Kapitány-tornyot (ami a város jelképe) vagy felfedezhetjük a városon átfolyó Una folyó partját illetve annak parkosított szigeteit. A településen számos szálloda, panzió és vendégház működik, így ideális kiindulópontja lehet a környék és a Nemzeti Park felfedezésének.

 

Bihać legjelentősebb műemléke a városközpontban található Kapitány-torony. Nevét onnan kapta, hogy a török végvári kapitányok székhelye volt.

Bihać a Zágráb és a tengerparti területek között vezető legfontosabb hadi út egyik csomópontjában feküdt, emellett fontos kereskedelmi funkciója is volt. A város és vára a XII.-XIV. században magyar kézen volt. A XVI. század elejétől kezdve szüntelenül támadták a törökök, de Bihać csak 1592-ben esett el. A vár a XVII. század végétől az Oszmán Birodalom egyik kiemelt jelentőségű védelmi bástyája volt. Enne oka, hogy Bihać volt a legnyugatabbra fekvő európai város, amelyet a törökök meghódítottak. Szandzsákszékhelyi rangot kapott és egészen 1878-ig török megszállás alatt maradt.

A török idők alatt az Una folyó szigetén állt a bástyákkal erősített városfallal körbevett város. Ennek egyik végében emelkedett a vár, amely kerek bástyákkal volt védett. Ám a XIX. század végétől kezdve a városkép jelentősen megváltozott: lebontották a városfalakat és csak egy magas tornyot hagytak meg; ez a Kapitány-torony, ami ma is látható. Múzeumként működik, érdemes meglátogatnunk – amennyiben nyitva találjuk.

A Kapitány-torony szomszédságában egy nagy toronyra figyelhetünk fel, ez a Zvonik templom maradványa, amelynek ma már csak tornya és bejárati homlokzata áll. A Zvonik templom és a Kapitány-torony között pedig egy türbét is láthatunk, amelyben két koporsót helyeztek el.

A település másik különleges látnivalója a sétálóutca másik végén álló Fatihija dzsámi. Különlegessége, hogy egy gótikus katolikus templomból alakították ki. Ha a belvárosban bóklászunk, mindenképpen járjuk körbe a mecsetet!

A belváros nem túl nagy, minden látnivalót körbejárhatunk kb. fél óra alatt. Bihać másik vonzerejét az Una folyó adja. Ugyan a vízesések és szurdokok innen még mintegy 30 km-re vannak, a városon átfolyó folyórész is szép. Az Una több ágra szakad a város határában, a sok kis szigetet hidak kötik össze. Kisebb zúgók és parkok teszik kellemessé az összképet, így itt is el lehet tölteni néhány órát, mielőtt továbbindulnánk az Una Nemzeti Park és a Štrbački buk nevű vízesés meglátogatására.

 

A város megközelítése:

 

Bihać városába autóbusszal juthatunk el, Zágrábból napi több járat indul, amelynek menetideje kb. 3 óra. Az induló és érkező buszmenetrendet az alábbi honlapon kereshetjük ki: http://voznired.akz.hr/

Emellett még Bihać és Banja Luka illetve Bihać és Jajce-Szarajevó között is több busz közlekedik naponta. Ezek pontos indulási időpontjáról helyben szerezhetünk aktuális információt. (A buszállomás a város szélén, kb. 10-15 perces sétára fekszik a központtól!)

Bihać egy fontos vasúti fővonalon fekszik, az 1990-es évek háborújáig a városon át vezetett a Zágráb-Bihać-Knin-Split fővonal. Ez azonban a harcok martalékává vált. Pár évvel ezelőtt még közlekedtek helyi személyvonatok Bihać és Novi Grad között (amely a Zágráb-Banja Luka-Doboj-Szarajevó fővonal egyik állomása) és létezett napi egy pár gyorsvonat Szarajevóból is. A COVID és a menekültválság azonban "elvitte" a vonatokat. Jelenleg Bihać nem érhető el vonattal semelyik irányból sem (2023-as állapot).

bottom of page