top of page

Vinkovce (horvátul: Vinkovci)

Vasúti csomópont Szlavóniában: Vinkovce
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A mintegy 35 ezer lakosú Vinkovce (Vinkovci) Szlavónia keleti részén fekszik, a Bosut folyó két partján. Környezete szinte teljesen sík.

A csendes, mezőváros jellegű település fontos vasúti csomópont Horvátországban, így elsősorban azok állnak meg a városban, akik átszállnak egyik vonatról a másikra. A település a Zágráb-Belgrád vasúti fővonal fontos állomása; Eszék, Vukovár is innen érhető el. Dél felé is két vasúti szárnyvonal vezet, amelyeken a bosznia-hercegovinai határ közelében lévő települések közelíthetőek meg.

 

Vinkovce környéke a neolitikum óta folyamatosan lakott. A római korban Cibalia nevű város állt itt. A római város fejlett út- és csatornahálózatának nyomait, az egykori fürdő romjait a jelenlegi belváros alatt fedezték fel.

 

A XVI. és XVII. században az Oszmán Birodalom befolyása alatt állt a város, amelyet 1687-ben foglaltak el a Habsburgok. A város a Habsburg Birodalom vinkovcei határőrkerületének katonai központja volt. Gyors fejlődésének köszönhetően kiépült a mai belváros alapja, a fő teret szegélyező, barokk stílusú emeletes házakkal. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig Szerém vármegye vinkovcei járásának székhelye volt. 1919 után Jugoszlávia berkein belül fejlődött tovább a város.

 

1991 és 1995 között, a Jugoszlávia felbomlásához kapcsolódó háborúban súlyos károk érték a várost, de sikerült elkerülnie a közeli Vukovár sorsát.

 

Vinkovce jelentős látnivalókkal nem rendelkezik, ám ennek ellenére egy kellemes, nyugodt hangulatú és rendezett szlavóniai kisváros. A pici városközpont a fő térből és az abból nyíló sétálóutcából áll. A sétálóutcát szépen felújított házak szegélyezik és több műemlék jellegű templom is található itt. Nyáridőben számos teraszos kávézó várja a vendégeket és a sok pékség vagy üzlet valamelyikében feltölthetjük az utazás során megcsappant készleteinket is.

 

A vasút- és buszállomás a város szélén, a központtól 15 perces sétára található. Akár busszal, akár vonattal utazunk, Zágráb, Eszék, Bród (Slavonski Brod), Vukovár vagy Szerbia felé folytathatjuk utunkat.

2023-ban a vasúti nemzetközi forgalom szünetelt Belgrád irányába. Vukovár felé pedig pályafelújítás miatt vonatpótló buszok közlekedtek.

bottom of page