top of page

Banszko

Kisváros a Pirin-hegység lábánál
A pirini túrák kiindulópontja: Banszko városa
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A Pirin-hegység lábánál fekvő Banszko a „téli sportok bolgár fővárosa”. Kis történelmi óvárosi magját nagy apartmanház-telepek és számos szálloda-komplexum veszi körbe. Minden a hideg évszakról szól: megszámlálhatatlan sí- és sportszerkölcsönző illetve sportruházati bolt kínálja szolgáltatásait, de minden utcasarkon találhatunk egy snowboard- és síoktató központot is. Az egy négyzetkilométerre jutó szuvenír üzletek száma is a téli turistaáradatra utal. A szálláshelyek mellett rendkívül sok éttermet is kipróbálhatunk, közülük is a leghangulatosabbak a tradicionális bolgár „Mehánák”, azaz autentikus bolgár kisvendéglők (tavernák).

 

A város határában, a Pirin lejtőin az utóbbi évek beruházásainak nyomai látszanak: több tucat különböző nehézségű sípálya és sífelvonó várja a téli sportok szerelmeseit. Persze, a sípálya-fejlesztésnek számos negatív hozománya is lett: többek között veszélybe került a Pirin Nemzeti Park UNESCO Természeti Világörökség státusza is.

 

Én nyár végén, a magashegységi túraszezonban jártam a városban; pirini túráim kiinduló helyének választottam Banszkót. És bár nem igazán szeretem a turistás helyeket, a téli szezonon kívül egy viszonylag nyugodt és kellemes hangulatú települést ismertem meg. A legtöbb téli szálláshely, vendéglő és sportbolt zárva tartott, az óváros utcáit a helyiek mellett csak a hátizsákos túrázók koptatták. Nyáron a banszkóiak az utcán élik a mindennapjaikat: a házak előtt, a járdán szárítják a babot, illetve sokan ülnek a kerítésük előtt egy kis széken, szemlélve az utca forgalmát és a járókelőket.

 

A Magas-Pirinbe készülő túrázók pedig innen közelíthetik meg legkönnyebben a Márvány-Pirin csúcsait és a turistaházakat. Keskeny, szerpentinező aszfaltút vezet a Banderica-turistaházon át a Vihren-menedékházig, amelyen július-augusztusban naponta háromszor minibusz-közlekedés is van. A havas időszakban síelők százait szállító kabinos felvonó pedig nyáron is működik: ezzel a város határából egészen 1600 méteres magasságig utazhatunk (a Banderiska Poljana nevű helyig), ahonnan már gyalogosan folytathatjuk utunkat a hegység belseje felé.

 

Banszko megközelítése tömegközlekedéssel sem bonyolult. A legérdekesebb megközelítési lehetőség a Szeptemvri-Dobriniste között közlekedő kisvasút, amelynek fontos állomása Banszko. A Rodope-vasút egész évben, naponta közlekedik. Így egy átszállással Szófiából vonattal is elérhető a város és a Pirin-hegység kapuja. A keskenynyomtávú vasútvonalról itt olvashatsz honlapomon.

 

Gyorsabb, átszállásmentes buszjáratok kötik össze Banszkót a bolgár fővárossal, de a Predel-hágón át Blagoevgrad is elérhető közvetlen járattal. Természetesen a környező településekre is számos busz indul, a turisták számára a dobrinistei és a Goce Delcsev felé induló járatok népszerűek. Plovdivba is közlekedik közvetlen minibusz, de a nyári főszezonban a görög Kavala felé is indul napi egy kocsi.

 

Mielőtt azonban a Pirin-hegység felé fordulnánk, nézzünk körül Banszko kicsi, de hangulatos belvárosában is!

 

A pár utcából álló központban nem engedélyezik a városképbe nem illő házak építését, így egy viszonylag egységes arculatú, eredetileg a XIX. században épült, hagyományos bolgár kőházakból álló településrészen bolyonghatunk.

A város központjában, kővel burkolt utcák metszéspontjában található Banszko legfőbb látnivalója: a Szentháromság-templom. A kerítéssel védett templomkertben áll a háromhajós bazilika, amelyet 1837-ben szenteltek fel. A város jelképének is tekinthető, 30 méter magas templomtornyot később, 1850-ben állították. 1866-ban órát telepítettek a toronyra. Bulgária egyik legnagyobb és legszebb temploma megadott nyitvatartási időben látogatható.

A templom környezetében számos, szépen rekonstruált bolgár kőház található, ezek többségében ma étterem vagy bolt (is) működik. Néhány épület pedig „tájház-jellegű” múzeumként nézhető meg. Ilyen például a város főterén található Nikola Vapcarov emlékház is, amely a költő-forradalmár életét mutatja be egykori szülőházában. Az emlékház mellett szőnyegkiállítást is berendeztek.

Akár télén, akár nyáron járunk Banszkóban, érdemes elveszni az óváros zegzugos utcái, erődítményszerű öreg házai között és felfedezni a hely régies varázsát!

 

Az interneten számos honlapot találhatunk, amely Banszko és környékével kapcsolatos információkat tartalmaz (látnivalók, téli-nyári programlehetőségek, menetrendek, téli sport lehetőségek, szállások). A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül: www.bansko.org; www.visit-bansko.bg; www.banskotouristinformation.com; www.banskoski.com.

(A fenti honlapokon fellelhető, Banszkót érintő buszok menetrendjével kapcsolatos információkat fenntartással kell kezelni, nem mindegyik aktuális!)

 

A Pirin-hegység megközelítésével kapcsolatos információk:

 

2019. nyarán a Banszkóból induló kabinos felvonó augusztus 1-je és szeptember 1-je között naponta 8 és 18 óra között járt folyamatosan, míg szeptember 2. és 15. között 8 és 16 óra között lehetett igénybe venni. Ez a másfél hónap a pirini túra-főszezon. Júliusban és szeptember második felében csak hétvégente lehet a kabinos felvonóval utazni. Ára a nyári időszakban egy irányban 20 BGN, oda-vissza utazásra 24 BGN volt.

Olcsóbb tömegközlekedési lehetőség a Pirin-hegység belseje felé a július 1. és szeptember 15. között közlekedő minibusz-járat, amely Banszko vasútállomása elől indul a Vihren-menedékházhoz. 2019-ben Banszkóból 8:30, 13:20 és 17:00, míg a Vihren-háztól 9:20, 14:10 és 17:50 volt az indulási időpont. Egy útra 8 BGN volt a jegy ára. A kisbuszok mindkét irányban megállnak a kabinos felvonó alsó állomása mellett található szálloda (Kempinski Hotel Grand Arena) előtt is.

 

A Szeptemvri és Banszko (illetve Dobriniste) között közlekedő kisvasút menetrendjét a bolgár vasút honlapján található menetrendi keresőben nézhetjük meg: www.bdz.bg

 

A Szófia és Banszko között közlekedő buszjáratok aktuális indulási időpontjait a www.centralnaavtogara.bg honlapon kereshetjük ki.

bottom of page