top of page

Golubac (Galambóc) vára

Várrom az Al-Duna bejáratánál
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Az Al-Duna szerbiai szakaszának legjelentősebb várroma található Golubac (Galambóc) kisváros mellett. Golubac (Galambóc) mintegy 150 km-re fekszik Belgrádtól, az út egy részét (kb. 70 km-t) autópályán is megtehetjük, ezért a kocsival utazók akár egynapos kirándulás keretében is felkereshetik a szerb fővárosból. Érdemes azonban fokozatosan dél felé utazni és több napot eltölteni az Al-Duna mentén. Belgrád után megállhatunk Smederevóban (Szendrőben), majd dél felé a következő hosszabb pihenőnek Golubacot (Galambóc) javaslom. Itt szálláslehetőség is van, majd pedig a vár felfedezése után folytathatjuk utunkat a Kazán-szoros irányába.

Autó híján menetrendszerinti buszjáratokkal (vagy biciklivel) járhatjuk be a térséget, a kínálat elfogadható, így az érdekesebb helyeknél lehetőségünk van megszakítani utunkat és egy másik járattal továbbindulni.

A Duna ezen szakaszának stratégiai jelentőségére utal, hogy már a római korban is erődítmény állott ezen a helyen. A mai vár alapjainak építését a XIII. században kezdték meg. Már 1391-ben rövid időre megszerezték a törökök, de szerződéssel hamarosan magyar kézre került. Ezt követően a török és magyar-szerb háborúk gyakori helyszíne volt a vár. Zsigmond király idejében, 1427-ben, a vár szerb kapitánya pénzért átadta a törököknek az erődítményt. Ennek hatására Zsigmond csapatai megostromolták Galambócot, azonban 1428-ban vereséget szenvednek a törököktől. Ugyan 1481-ben még Kinizsi Pál rövid időre visszafoglalta, ám ezt követően már több évszázadra török kézre került. Ez a fennhatóság egészen az önálló Szerb Királyság megteremtéséig tartott.

 

A vár romos állapotában is impozáns látványt nyújtott, ám 2016 és 2019 között teljes rekonstrukción esett át a műemlék. (A magyarországi füzéri vár átalakulásához hasonló nagyságrendű felújítást képzeljünk el, amelynek köszönhetően teljesen átalakult a rom arculata, hiszen egy korábbi állapotát kívánták megépíteni.)  Golubac (Galambóc) városától 4 km-re fekszik a vár és a látogatóközpont, közvetlenül a Duna fölé emelkedő sziklafalakon illetve részben a folyóba benyúlva. A Kladovo felé vezető főút korábban a vár romjai között haladt el, azonban a projekt része volt az országút áthelyezése és egy alagút fúrása is.

 

Ha autóval érkezünk, akkor a Duna jobb partján, a Donji Milanovac és Kladovo felé vezető főúton érjük el a települést, amelyet Kladovo felé kell elhagyni. Kb. 4 km megtétele után elérjük a várhoz tartozó parkolót. A látogatóközpont új épületében válthatjuk meg a belépőjegyeinket (a megtekintendő terület nagyságától függ a belépőjegy ára). Bizonyos területeket egyénileg és szabadon bebarangolhatunk, míg a vár 9, masszív, kőből épített tornyát csak drótokkal és korlátokkal segített mászóutak érik el. Ezeket csak vezetővel fedezhetjük fel, ide a belépő ára is borsosabb.

 

A látogatóközpontban ajándékbolt és büfé is várja a vendégeket, míg a vár területén filmek vetítésére is alkalmas „mozitermet” is létrehoztak. A várat bemutató honlap, ahol minden információ fellelhető: https://tvrdjavagolubackigrad.rs/

 

A vár mellett kikötőt is létrehoztak, itt állnak meg a Dunát járó szállodahajók, hogy utasaik vezetővel meglátogassák a műemléket. Csónakkal pedig a város is elérhető, de erről személyes információim nincsenek, csak láttam a rendszeres összeköttetést 2019 nyarán.

 

Amennyiben autóbusszal járjuk végig az Al-Dunát, Golubacot (Galambócot) a Belgrádból induló járatok egyikével közelíthetjük meg legkényelmesebben és leggyorsabban. A szerb főváros autóbusz-pályaudvaráról munkanapokon 7, hétvégén egyel kevesebb busz indul. Az indulási időpontok: 6:00; 9:00; 12:15; 13:00; 15:30; 17:00; 19:30. A járatok többségének nem Golubac a végállomása, hanem továbbindulnak Donji Milanovac vagy Kladovo felé. Így ezekben az időpontokban folytathatjuk utunkat a Kazán-szoros felé. A város autóbusz-állomásán tudunk leszállni, innen a város kiépített Duna-parti sétányán indulhatunk el a vár irányába, majd a sétány vége után a főút szélén sétálva jutunk el a romokhoz. Ez kb. egy órás kirándulást jelent egy irányban.

Belgrád felé szintén a városi autóbusz-állomáson tudunk felszállni a Kladovo felől érkező buszokra: 3:25-kor; 7:05-kor; 8:35-kor; 12:20-kor; 15:20-kor és 18:35-kor. A 15:20-as járat nem minden nap közlekedik! A menetidő a szerb fővárostól vagy fővárosig kb. 2 és fél óra. A menetrendekről a www.bas.rs vagy a www.polazak.com honlap keresőjében is tájékozódhatunk.

 

A városban működik egy nagyobb szálloda: Hotel Golubački grad (honlapcíme: http://www.hotelgolubacki.co.rs), de számos magánszálláshely közül is választhatunk, pl. egy kisebb panzió működik közvetlenül az autóbusz-állomás mellett.

Számos kisebb étterem és kávézó található Golubac központjában és a Duna-parti sétány mellett, de a szállodának is működik egy nagy étterme, ahol számos grillspecialitást és halételt megkóstolhatunk.

bottom of page