top of page

Sztruga (Struga)

Város a Fekete-Drim folyó partján: Sztruga (Struga)
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Ha több napot töltünk az Ohridi-tó térségében és a keleti partszakasz érdekességeit már felfedeztük, irány Sztruga! Bár eget rengető látnivalókat nem kínál, egy fél napos kirándulást megér. A várost a Fekete-Drim szeli ketté, ez a folyó vezeti le a tó vizét az Adria-tenger felé. A folyóparton sétány és kávézók, éttermek hada várja a vendégeket, a tóparton pedig széles és nagy strandokat találunk.

Sztrugában már jelentős albán kisebbség él (a 16000 fős lakosság mintegy harmada), s kevésbé rendezett, mint Ohrid; igazi balkáni nyüzsgésben lehet részünk, ha nagyobb sétát teszünk a városban.

Sztruga szállodái és vendégházai elsősorban macedón nyaralókat fogadnak, a nyári főszezonban ez a település is zsúfolt lehet.

 

A város ókori ősét Enchalon névvel illették és fontos állomás volt a Via Egnatia kereskedelmi úton. A mai Durresből - Ohridon és Szalonikin át - Isztambulba vezető útvonalon a közeli Ohrid inkább kulturális és vallási központ volt; Sztruga pedig a régió kereskedelmi csomópontját jelentette.

A mai Sztruga nevet XI. és XIV. századi dokumentumokban már említik, jelentése “folyómeder”. Mivel egy termékeny síkság déli részén és a tóparton fekszik, a középkor évszázadaiban gabonakereskedelmi és halászati szerepe volt. Messze földön híres volt az itt halászott ohridi angolna. A Fekete-Drim folyón (a XX. században létesített gátak és víztározók előtt) hagyták el az angolnák a tavat, hogy a tenger felé ússzanak ívni. A várost átszelő folyón kisebb gátakat építettek, hogy az angolnákat befogják.

 

Az Ohridi-tó partján, a Fekete-Drim két oldalán található egy-egy strand és itt épült fel Sztruga legnagyobb szállodája is, a Hotel Drim. Épülete illeszkedik a jugoszláv idők szállodaépítészeti stílusához… A folyótorkolatnál vannak még kávézók és ajándékárusok pavilonjai is.

A belvárost a vízfolyás mentén kiépített sétányon közelítsük meg. Elhaladunk a Költészet hídja mellett, amely nyaranta a Sztrugai Versestek helyszíne is.

A tó partjától távolodva a következő átkelő a “Sztruga-híd”. Ennek közelében, a folyó jobb partján, a török időkre emlékeztetnek a mecsetek, az egykori hamam (török közfürdő) romja és a Halveti Hayati “Hasan Baba” tekke. A tekke az iszlám szerzetesrendek rituális életmódjához igazodó többfunkciós épület. E sztrugai tekkét Hasan Baba alapította a XVIII. század elején.

 

A város legrégebbi ortodox temploma is itt, a belvárosban található - csak a folyó bal partjához közel. Az eredetileg XIII. századi Szent György templom (Church of Saint George; Crkva Sv. Ġorġi) ikonjáról híres. A templom legjelentősebb felújítása és bővítése 1835-ben történt.

Végül, ha folytatjuk sétánkat a folyóparton észak felé, szintén a bal parton látogathatjuk meg a Dr. Nikola Nezlobinski Múzeumot. Az orvosról elnevezett kiállítótér természettudományos, néprajzi és régészeti tárlatokkal rendelkezik.

 

A várostól délnyugatra, az Ohridi-tó nyugati partján (a macedón részen) még két kisebb települést érdemes megnézni:

 

Kališta, melynek festői elhelyezkedésű, tóparti kolostorát a XVI. században alapították; és Radožda, mely a középkori Szent Mihály barlangtemplomról híres. Emellett a Via Egnatia út egy fennmaradt és részben rekonstruált szakaszát is megnézhetjük. 

 

Sztruga (Struga) megközelítése:

 

Saját autó híján, minibuszokkal utazhatunk Ohrid és Sztruga között. A két város távolsága mindössze 15 km, a menetidő kevesebb, mint fél óra. A furgonokra Ohridban a Boulevard Turistička főút és az Abaz Emin utca kereszteződésében lévő körforgalom melletti megállóban lehet felszállni. A google térképen: “Classic Company-Klasik Kompani” cégnévvel jelölt helyen. (Ez a társaság üzemelteti a minibuszokat, jegyár 2023-ban: 70 MKD.)

Közzétett menetrend nincsen, körülbelül fél óránként jönnek-mennek a minibuszok.

 

Sztrugában egy nagy kört tesz a busz, feltárja a várost, s utána indul vissza Ohridba. Így a belváros bármely részén le- és felszállhatunk. A tóparttal párhuzamos Vlado Maleski úton, a Hotel Drim épületével szemben is van megálló. De a belváros északi határán, a városi kórház (Bolnica Struga) és a kis “Sv. Petka” templom közötti hídnál is forgalmas minibusz-állomás van. 

 

A város északi külvárosban található autóbusz-állomás a távolsági járatok végállomása. Ide a szkopjei és a debari járatok érkeznek. Ez utóbbi helyszínen nem jártam, ezért pontos információm nincsen.

bottom of page