top of page

Repülőnap Batajnicán (2012-ben)

2012-ben volt 100 éves a Szerb Légierő
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Batajnica Belgrád álmos elővárosa. Kijárnak ide a belgrádi „BKV” buszai is, de az elővárosi forgalom nagy részét az innen induló BGvoz-okkal bonyolítják le, amelyek a mi HÉV-ünkhöz hasonlítanak. Belgrád belvárosában nagyrészt föld alatt haladnak a vonatok és a Pancsovai-hídig (Pančevački most) közlekednek. Ám semmi értelme felülni rájuk és eldöcögni Batajnicába, hacsak nem vonatozgatni szeretnénk, a lepukkant rigai gyártmányú motorvonatokkal. Batajnicában az ég világon semmi látnivaló nincsen!

 

De 2012 szeptemberének elején mégis nagy nyüzsgés volt a kis alvóvárosban… A város határában található katonai repülőtéren rendezték meg a 100 éves szerb légierő ünnepét, a Batajnicai Légiparádét!

 

Szeptember 2-án reggel egyre több érdeklődő – köztük én és Dávid barátom – gyülekezett a Szerb Légierő batajnicai bázisán. A jelképes belépő megváltása után beléphettünk a repülőtérre. A délelőtti dinamikus bemutató előtt volt idő körbenézni a statikus soron is.

10 óra körül megkezdődött a Szerb Légierő bemutatkozása: először egy AN-2-es repülőgép emelkedett a magasba, amelyből zászlókat eregető ejtőernyősök ugrottak ki. Majd megkezdődött a légierő gépeinek bemutatkozása: az egyes típusok 4-5 gépes kötelékekben húztak át a repülőtér felett. A bemutatkozás után képesség-bemutatók következtek: Orao gépek támadták meg a repteret és közben infrát szórtak; ezután MiG-21-es és MiG-29-es közötti légi harcot láthattunk. A szóló bemutatók után a külföldi vendégrésztvevők dinamikus bemutatója jött, jelen volt az orosz Sztrizsi kötelék is.

A dinamikus program gépei leszállás után begurultak a statikus sorra, így azokat nemcsak a levegőben, hanem a földön is megtekinthettük.

 

Nem tudom, lesz-e még repülőshow Batajnicán, de ha igen, a katonai repülés kedvelőinek – különösen a régi és jugoszláv gyártmányú gépek szerelmeseinek – mindenképpen el kell látogatniuk, az amúgy semmi más látnivalót nem kínáló, Belgrád mellett fekvő kisvárosba.

 

(A galériában a repülőnapon készült fényképeim közül válogattam be néhányat. A képre kattintva, azok nagyobb méretben is megtekinthetőek. A gépek behatározásánál nyújtott segítséget köszönöm Dávidnak!)

 

bottom of page