top of page

Čačak

Megállás Čačakban
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Közép- és Nyugat-Szerbia határán fekvő mintegy 70 ezer lakosú város, amely a Nyugati-Morava (Zapadna Morava) folyó mellett található. A városon átfutó 5-ös számú főútvonal Közép-Szerbiát köti össze az ország nyugati részeivel, így ezen az útvonalon is elérhető a Podgorica felé vezető út. Vasútvonal is érinti a várost; a Kraljevo és Požega között futó villamosított vonalon érhetjük el a várost (vagy požegai, vagy kraljevói átszállással).  

 

Čačaktól kb. 20 km-re található az Ovčar-Kablar szoros, amely páratlan szépségű kirándulóhely. 900 méter magasságú hegycsúcsokról csodálhatjuk meg a Nyugati-Morava szűk kanyarulatait, amelynek eldugott részein 12 működő ortodox kolostor található. A szoros központi részén fekszik Ovčar Banja település, amelynek gyógyvizére fürdő is épült.

Ha Kraljevo vagy Közép-Szerbia felől érkezünk, akkor az Ovčar-Kablar szoros megközelítésének jó kiindulópontja lehet a város. S ha már áthaladunk rajta, miért ne állnánk meg itt néhány órára?

 

A belvárost széles sétálóutcák, nagy terek és régi illetve szocializmus korabeli épületek egyvelege jellemzi. A központ szélén találhatjuk a város egyik legrégebbi épületét, a Jovan Obrenović konakot (egykori vendégház), amely jelenleg a čačaki Nemzeti Múzeum kiállításának ad otthont. De belevethetjük magunkat a környék legnagyobb piacának forgatagába is, ahol minden eladó és minden megvehető. A piac mellett pedig egy igazi, régi hangulatú kocsmába is beülhetünk.

 

A város látnivalói:

 

Jovan Obrenović konak (egykori vendégháza): A város egyik legrégebbi épülete, amely 1835-ben épült. 1953 óta a Nemzeti Múzeum állandó kiállításának ad otthont, amely három tárlatot mutat be. Az egyik tárlat az őskortól a késő középkorig mutatja be Čačak környékének régészeti leleteit; a második részben Čačak környékének templomait és kolostorait ismerhetjük meg; míg az állandó kiállítás harmadik részében az 1804 és 1941 közötti időszak felkeléseit és háborúit ismerhetjük meg.

A múzeum keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap 9 és 13 óra között tekinthető meg. A belépődíj 100 dínár.

 

A Felemelkedés temploma (crkva Vaznesenja Hristovog): A templom alapjai még a XII. században épültek, de mai arculatát az 1830-as években kapta meg. Így a Jovan Obrenović konak mellett a város másik legrégebbi épülete. A török megszállás időszaka alatt mecsetként funkcionált.

 

A belváros sétálóutcáján (Gradsko šetalište) találjuk a Hotel Beograd épületét, amely mellett római kori fürdő maradványait tárták fel. A sétálóutca egyébként a város ütőere, számos kávézó, étterem és cukrászda várja itt vendégeit.

 

A sétálóutca egy hatalmas térbe torkollik, amelynek egyik végén a Kultúrpalota szocialista épülete tűnik fel, másik végén pedig a mi Centrum áruházainkra hasonlító bevásárlóközpont található. A Kultúrpalota közelében, egy kereszteződésben áll a városi gimnázium épülete, ahonnan már láthatjuk a Nemzeti Múzeum épületét is.

Ha a térről nem a Kultúrpalota és a múzeum felé indulunk, hanem az ellentétes irányba, előbb-utóbb elvetődünk a városi piacra. Ez a város legforgalmasabb pontja: a zöldség-gyümölcs árusok mellett mindenki és mindent árul, különböző használati tárgyaktól a házilag termelt, vágott dohányig minden beszerezhető. A piac mellett található egy klasszikus söröző, ami étterem is egyben.

 

A város megközelítése:

 

Amennyiben a montenegrói tengerpartot nem Valjevo irányában közelítjük meg, akkor a másik lehetséges útvonal Belgrád felől a 22-es számú főút, amely Lazarevac után elkanyarodik, és Gornji Milanovac felől éri el Čačakot. Ezen az úton kb. 145 km-re van a város Belgrádtól.

 

Ezen az útvonalon utazunk akkor is, ha busszal közelítjük meg a várost és környékét. A Belgrádból Čačak felé induló autóbuszok menetideje átlagosan 2 és 3/4 óra. Naponta több, mint húsz járat indul, átlagosan óránként.

 

Jelenleg vonattal (https://srbijavoz.rs/) a leglassabb az eljutás, ám a bari vasútvonalon keresztül, požegai átszállással eljuthatunk ide.

Menetrend-kereső címe: https://www.polazak.com/en/

 

Nekem 2014 szeptemberében, a bari vasútvonal zárlata miatt, csak egy teljes nap alatt sikerült (tetemes késések és csatlakozásmulasztások miatt). Kraljevóból illetve Požegából, Čačak felé, naponta négy pár személyvonat indul. Ezekkel a vonatokkal közelíthetjük meg az Ovčar-Kablar szorost is (Ovčar Banja állomás).

bottom of page