top of page

Leskovac, a grill fővárosa

Grillfesztivál és balkáni hangulat Leskovacban
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Leskovac határában nagyon sokan elszáguldoznak, miközben Görögország felé haladnak a Belgrád-Niš-Skopje autópályán. Jól is teszik, hiszen pihenőhelyként Ništ vagy Skopjét ajánlanám; esetleg a két város között fekvő, törökkori emlékekben gazdag Vranjét.

Valószínűleg én sem kalandozom el a városba, ha nem szerzek tudomást a Leskovacban minden év szeptemberében megrendezett grillfesztiválról, a Roštiljijadáról. Ez egy igazi balkáni hangulatú gasztronómiai rendezvény, amely a szerb grillételekről, a pljeskavicáról, a csevapról, a roston sült bárányról és malacról, a balkáni turbo-folk zenéről, a kacatokról és a töméntelen mennyiségű italról szól.

 

Úgyhogy, ha szeptember első hetében a város határában autóznánk, térjünk be pár órára és vessük bele magunkat a forgatagba! A grillezés illata (és füstje) már úgyis messziről idecsalogat…

 

A 60 ezer lakosú Leskovac kb. 50 km-re délre található Niš városától. Turistacsalogató műemlékekben szegény, szocialista városképet nyújtó ipari jellegű település. A város határában működik a termékeiről Szerbia-szerte ismert Nevena cég, amely egy jelentős kozmetikai és háztartás vegyipari gyár.

A jugoszláv éra során emelt házgyári épületek egyhangúságát csak egy-egy XIX. század végi vagy XX. század eleji, balkáni stílusban épített (lakó)ház szakítja meg. Ezek közül a legnevezetesebb a belvárosi tömbházak között megbújó Šop Đokić ház. A körülbelül 120 éves, eredeti állapotában megőrzött, egyemeletes és tornácos lakóház ma a városi idegenforgalmi szervezet székhelye. 

Szintén eredeti állapotában maradt meg Bora Dimitrijević-Piksla háza. Ez a XIX. század közepén épült családi rezidencia mintegy 150 éven át a Dimitrijević család tulajdonában állt. Ma Gradska Kuća (Városi Ház) néven emlegetik az itt élők, s a Leskovaci Nemzeti Múzeum néprajzi kiállításának ad helyet. Az épületet kívül-belül felújították az elmúlt években.

Megtekintésre érdemes még a XIX. század elején épült „öreg templom” (tipikus, török megszállás idején épült, mecsetre hasonlító, torony nélküli alacsony épület) és az 1931-re elkészült „új ortodox templom” is. Mindkettő épület a belvárosban, a vasút- és autóbusz állomáshoz közel, a főutca közelében található.

 

Leskovac azonban nem műemlékváros! A település legfontosabb rendezvénye (és látnivalója) az évente megrendezésre kerülő grillfesztivál, a Roštiljijada. A fesztivált augusztus utolsó vagy szeptember első hetében rendezik, s általában 5-6 napig tart. Ilyenkor lezárják a város főutcáját a gépkocsiforgalom elől. A főút sétálóutcává és egy hatalmas étteremmé alakul át. Ide települnek Szerbia leghíresebb grillspecialitásokat kínáló éttermei, illetve a főzőversenyre benevezni kívánó szakácsok (és szakácsjelöltek). A szabadban sülnek a grillhúsok, nyárson forog a malac és a bárány; óriási agyagedényekben főnek az egytálételek. Mindehhez frissen sült lepényt, frissen készült salátákat, ajvárt és sült paprikát tálalnak. S hogy a kép teljes legyen: minden standnál szól az élőzene, trombitások, dobosok adják a talpalávalót, s próbálják egymást túlharsogni… amely néha összezörrenésekhez is vezet. Izzik a faszén, sül a hús, és ennek illata mintegy egy hétig beteríti a belváros egészét. Fogyaszthatunk sétálás közben, de leülhetünk a standok mögött elhelyezett asztalokhoz is; utóbbi esetben magasabb árakra számítsunk, s arra, hogy egy-egy zenész minket is megtalál!

A főutca végén esténként koncerteket rendeznek. Emellett itt található a „gyermek vidámpark” és a zsibvásár. Itt minden kapható! Szerb háborús bűnösök arcképével díszített pólóktól a házi ajvárig, tényleg minden…

 

A fesztivál területe félórás séta alatt felfedezhető, ehhez még számítsunk 1-2 órát, amíg kipróbálunk egy-két helyi grillspecialitást is. Azonban könnyen a fesztivál területén „felejthetjük magunkat”, ahogy az történt velem és Dávid barátommal. A különböző pljeskavicák kóstolása és a sörözés során elrepült az idő, s mire távozni készültünk, lekéstük az utolsó buszt Nišbe… Még szerencse, hogy fél 11 után volt egy egyvagonos személyvonat Niš felé…

 

A város (és a fesztivál területének) megközelítése:

 

Leskovac nemcsak autóval, hanem busszal is könnyen elérhető! Naponta több tucat busz közlekedik Niš és Leskovac között, menetrendjükért keressük fel a www.polazak.com internetes oldalt. A kb. 50 km-es távot bő egy óra alatt teszik meg a buszok.

Belgrádból is számos közvetlen buszjárat indul, így átszállás nélkül utazhatunk Leskovacba. Az utazás tervezéséhez használjuk a https://www.polazak.com/en/ honlap menetrendi keresőjét. A Belgrád és Leskovac közötti 350 km-es távot 4 és fél óra alatt teszik meg a buszok.

Leskovacból Vranje városa is elérhető busszal.

 

A várost érintő vasútvonalon 2023-ban szünetel a vonatok közlekedése, felújítás miatt.

A főutca, így a grillfesztivál területe a vasútállomástól 5 percre fekszik; csak az állomással szemben található főúton kell elindulni! Ám a grillételek illata és a grillezés füstje már messziről útbaigazít bárkit!

 

Ha valaki a Görögország felé vezető autópályán robog, több letérő közül választhat – ha be szeretne térni Leskovacba. Niš felől érkezve, a várostól északra található lejárót érdemes igénybe venni (neve: Leskovac-sever), innen még 10 km a centrum. A Görögország és Macedónia felől érkezőknek pedig a „Leskovac-jug” lejáró esik útba, innen – alsóbb rendű úton – szintén 10 km a városközpont. Ha eltévesztenénk a leágazást, a kettő között találjuk a „Leskovac-istok” csomópontot, ahonnan nemcsak Leskovac hanem Vlasotince városa is megközelíthető. A város központja felé vezető utat – bármelyik autópálya leágazást is választjuk – táblákkal jelzik.

bottom of page