top of page

Pozsega (horvátul: Požega, régi nevén: Slavonska Požega)

Kisváros a Papuk-hegység lábánál: Pozsega
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!
A képgaléria feltöltés alatt!

Papuk-hegységben tett túránk előtt vagy után, de a szlavón tájakon történő kalandozásaink során is érdemes megállni Pozsega (Požega) városában. Kicsi, de hangulatos belvárosa egy-két órás sétára csábít, melyet ebéddel vagy vacsorával egészíthetünk ki.

Pozsega nevű település Szerbiában is van, ám ezúttal az egykor Slavonska Požegának nevezett helyen járunk. Középhegységek által közrezárt medencében (Pozsegai-medence), a kutjevói borvidékhez közel fekszik ez a kb. 20 ezer lakosú kisváros. Neves gimnáziumaival és műemlék templomaival a térség kulturális és oktatási központja.

Nézzünk körül belvárosában!

Az óvároshoz közelítve messziről feltűnik egy magas, karcsú, rózsaszín templomtorony. Ez az Ávilai Szent Teréz katedrális. Későbarokk stílusban, 1756 és 1763 között épült. A főoltárt Mária Terézia adományozta; freskóit horvát festőművészek készítették 1899-ben, miután a korábbi olasz festő munkáival a megbízók nem voltak elégedettek. A székesegyház előtti téren nyáron kávézók teraszain lehet ücsörögni.

Egy sarokkal távolabb pillanthatjuk meg a középkori eredetű Szent Lőrinc templomot, ami Pozsega legrégebbi épülete. A templom hajója és szentélye a XIII. század végén - XIV. század elején épült. Bár dzsámivá alakítva, de túlélte a török uralom időszakát is. 1698-ban jezsuiták kapták meg, akik a XVIII. század során felújították és bővítették a templomot.

Pozsega a délszláv háború után, 1993-ban vált Pozsega-Szlavónia megye székhelyévé, majd 1997-ben II. János Pál pápa megalapította a pozsegai római katolikus püspökséget. A Szent Lőrinc templom lett a püspöki székhely.

 

Hamarosan a város főterén, a Szentháromság téren vagyunk. A XVIII. századtól ez a tér volt a városi piac helyszíne, ezt a funkcióját mai napig tartja, hiszen a vásárcsarnok is itt található. A teret barokk stílusú, árkádos épületek szegélyezik, közepén pedig az 1749-ben emelt pestisoszlopot szemrevételezhetjük. Vele szemben áll a Szentlélek templom illetve a ferences kolostor épülete, ami gazdag könyvtáráról híres.

 

A Szentháromság tér másik fontos intézménye a Városháza (Gradska uprava Požega). 1785-ben épült, de az 1842-es tűzvészben leégett, így felújított és átalakított formáját ismerhetjük meg. Szomszédságában, szintén XVIII. századi, barokk épületben kapott helyet a Városi Múzeum (Gradski Muzej Požega).

A Szentháromság térről induló sétálóutca a pozsegai Korzó (Mesnička ulica és Ulica Svetog Florijana). Itt éttermek és kávézók, üzletek és pékségek sorakoznak, így megpihenhetünk, mielőtt például a Papuk Geopark felé indulunk tovább.

 

Pozsega (Požega) megközelítése:

 

Autóval Szlavónia bármely részéről könnyen idetalálunk; Magyarország felől a Harkány közeli Alsómiholjác (Donji Miholjac) és Nekcse (Našice) érintésével a legrövidebb az út. Persze Eszék (Osijek) és Slavonski Brod felől is főutak vezetnek a Pozsegai-medence városába.

Vonattal a Zágráb - Vinkovci - Belgrád vasúti fővonalból, Nova Kapela-Batrina állomáson kiágazó szárnyvonalon közelíthető meg. Ennek a mellékvonalnak Velika a végpontja, ami a Papuk-hegység déli lejtőjén fekszik, így akár a geoparki kirándulásokat is tervezhetjük vonattal. A vasúti szárnyvonal menetrendjét a horvát vasutak weblapján találjuk: https://www.hzpp.hr/

Autóbusszal Eszékről és Slavonski Brod felől érhetjük el Pozsegát, a buszmenetrendet itt találjuk: https://www.arriva.com.hr/hr-hr/naslovna

A fővárosból, Zágrábból is vannak közvetlen buszjáratok, napi néhány alkalommal.

bottom of page