top of page

A Csont-öböl Múzeum és Peštani halászfalu (“The Bay of Bones” Museum; Muzej na voda: “Zaliv na Koskite”)

Az Ohridi-tó keleti partján: a Csont-öböl Múzeum és a kis halászfalu, Peštani 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A Csont-öböl Múzeum:

Az Ohridi-tó keleti partvidékén, félúton Ohrid és Szent Naum kolostora között, egy tóba nyúló félszigeten találjuk a múzeumot, amelyben egy újkőkorszaki (neolitikum) rekonstruált cölöpfalut és egy dombtetőn álló erődöt nézhetünk meg.

 

Régészeti kutatások bizonyítják, hogy az Ohridi-tó partvidéke gazdag volt az ehhez hasonló cölöptelepülésekben. A múzeumnak helyet adó öbölben is ilyen cölöpök maradványait találták meg a búvárok. A település a tó fenekébe vert cölöpökre épült; átlagosan 50-60 épület állhatott egy cölöptelepen, melyeket egy egyszerű híd kötött össze a szárazfölddel. E települések lakói főként halászattal foglalkoztak.

 

Az “úszó falu” rekonstruált házaiba bekukkanthatunk, láthatjuk, hogyan éltek, milyenek voltak a napjaik vagy hogyan fűtöttek és főztek a hideg évszakban.

A tó mélyéről számos szerszámmaradványt, kőből, fából, kerámiából készült tárgyakat és edényeket hoztak felszínre a búvárok - ezeket a látogatóközpontban állították ki.

A cölöpfalu fölött, a dombtetőn, római katonai erőd, tábor (castrum) romjai állnak. A falakról kitűnő a kilátás az Ohridi-tóra!

 

A múzeumba a belépőjegy ára 150 MKD volt 2023-ban.

 

A Csont-öböl Múzeum megközelítése:

 

Az Ohridi-tó keleti partján futó főút mellett találjuk a múzeumot, Peštani és Trpejca falvak között, közvetlenül a Gradište nevű kemping mellett.

Az Ohrid és Szent Naum kolostora között ingázó minibuszok kérésre mindkét irányban megállnak a látogatóközpont bejáratánál, de hivatalosan kijelölt és felfestett buszmegálló nincsen. A “Pupe Kompani” busztársaság járatairól bővebb információt a Szent Naum kolostornál találhat.

 

Az ohridi kikötőből induló és Szent Naum-ig közlekedő kirándulóhajók a Csont-öböl Múzeum mellett is kikötnek, de ilyenkor általában csak 20-30 perc jut a kiállítások megtekintésére - átlagosan ennyit várakoznak a hajók itt.

 

Peštani falu 3 kilométerre van a múzeum bejáratától, így onnan akár gyalog is érkezhetünk. Ez azért lehet jó választás, mert ezen a partszakaszon több, csak gyalogosan elérhető, eldugott strand található! Peštani pedig az Ohridba közlekedő betétjáratok fordulóhelye, így - főszezonban - félóránként is utazhatunk ide kisbuszokkal (például “Galeb” társaság buszaival). Peštaniban kijelölt (azaz felfestett) buszmegállót találunk, de kifüggesztett menetrendet ne is keressünk. Peštani-Ohrid buszút ára: 60 MKD (2023-ban).

 

Peštani falu:

 

Az Ohridtól 13 kilométerre délkeletre fekvő - egykor csendes - halászfalu ma a macedón riviéra egyik központja. Állandó lakosainak száma nem éri el az 1500 főt sem, de a nyári főszezonban ez a szám többszörösére emelkedik; szinte minden ház szállást, vendégszobát kínál.

A Galičica-hegység lábánál fekvő falu mellett több, kisebb strand található, többségük csak egy keskeny lépcsőn érhető el a Peštani-Trpejca közötti főútról. Ezek az eldugott partszakaszok május-június fordulóján még kihaltak, akár egyedül is élvezhetjük az Ohridi-tó látványát. Az egyik plázs mellett egy apró, barlangba vájt kápolnát is felfedezhetünk.

Július-augusztusban viszont nyaralók lepik el a vízpartokat, ebben a két hónapban még büfék is üzemelnek az amúgy csendes helyszíneken. 

 

Peštani megközelítése:

 

A falu mindössze 20 percnyi autóútra van Ohridtól, de biciklivel is háromnegyed óra alatt ideérhetünk.

Minibuszok közlekednek Ohrid és Peštani között, de nemcsak a “Pupe Kompani” Szent Neum-i járatai állnak meg itt, hanem a “Galeb Ohrid” busztársaság is üzemeltet járatokat Ohrid belvárosa (a Boulevard Turistička úton lévő megállókból) és a település között. Ezek többsége itt fordul, Szent Naum felé csak néhány járat megy tovább, melyek menetrendjéről a Szent Naum kolostor menüpont végén, a közlekedési információk résznél olvashatsz.

A buszjegy ára az Ohrid-Peštani távra 60 MKD volt 2023-ban.

 

bottom of page