top of page

Travnik

 
Travnik: Látnivalók Ivo Andrić szülővárosában
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Travnik Bosznia-Hercegovina földrajzi középpontjában található, a nyugatról kelet felé tartó Lašva folyó völgyében. Fontos közlekedési útvonal mentén fekszik a város: a Lašva völgye kapocs Nyugat- és Kelet-Bosznia, a Vrbas és a Bosna folyók völgye között.

 

A város neve sokak számára ismerősen cseng: a város melletti kis faluban (Dolac) született a Nobel-díjas író, Ivo Andrić. Szülővárosának környékét két éves korában el kellett hagynia és a Kelet-boszniai Višegradra került. Legismertebb regénye, a Híd a Drinán megírására is a višegradi Drina-híd és a boszniai történelem emberekre ható kapcsolata ihlette.

Másik népszerű műve, a Travniki krónika, szülővárosában játszódik. A regény a boszniai életet, nemzedékek sorsát ábrázolja az oszmán korszakban és azt követően, 1914-ig. Mi történik ebben az időszakban Boszniában és párhuzamosan a világtörténelemben? Hogyan hat mindez egy boszniai kisváros, Travnik mindennapi életére, az ott élők tudatára és emberi kapcsolataira?

A Travniki krónikában megjelenik mindaz, ami a boszniai életet mind a mai napig meghatározza: mohamedán bosnyákok, ortodox szerbek és katolikus horvátok ellentétektől feszített múltja és jelene. Szeretet és gyűlölet öröklődése nemzedékről nemzedékre.

Amiről Ivo Andrić ír, a XX. század végén is aktuális volt: az 1990-es évek délszláv háborújában a város ugyan megmenekült a szerb hadsereg pusztításai elől, de a helyi bosnyákok és horvátok között kirobbant harcoknak csak az 1994-ben aláírt Washingtoni Megállapodás vetett véget.

 

Travnik a török időkben fontos város volt: 1699-ben vezírszékhelyi rangot kapott. Egészen 1850-ig a legfontosabb boszniai város életét élte, ám ekkor Szarajevóba helyezték át a vezírek székhelyét és ez Travnik virágkorának a leáldozását is magával hozta.

Ám sok látnivaló megmaradt ebből a korból, így a városban sétálva még napjainkban is átélhetjük a régmúlt hangulatát. A városból kiemelkedő dombon, roskadozó vár maradványait nézhetjük meg. A török időkben dzsámit emeltek benne, minaretjét ma is láthatjuk.

Bolyonghatunk a város hangulatos török-bosnyák házai között, amelynek képét még a szocialista Jugoszlávia városépítői sem tették tönkre: a tömbházakat és lakótelepeket nem a városba, hanem a tőle néhány kilométerre található Novi Travnik-ban húzták fel. A girbe-görbe utcák között türbékbe (vezírek, szultánok, hadvezérek sírhelye és mauzóleuma) botlunk, ez is bizonyítja, hogy vezírszékhelyként Travnik volt a legfontosabb boszniai település. Megtekinthetjük a XVIII. században, Hadzsi Ali bég által építtetett óratornyokat. De itt, Travnikban található Bosznia-Hercegovina egyik legszebb dzsámija, a Šarena, vagyis a Tarka dzsámi is.

Ám magyar vonatkozású épületet is találhatunk a településen: a Bosanskán, azaz a főutcán találjuk Travnik első európai stílusban épült épületét, amelyet a magyar származású orvos, Galantay Gábor építtetett. Ma kissé elhanyagolt, kertjében kávézó üzemel.

A város szélén egy hangulatos kirándulóhelyet találunk: ez a Plava voda, azaz a Kék víz. A Vlašić-hegységből előtörő karsztforrás egy gyors sodrású patakot táplál. Ennek köré kávézók, sörözők és éttermek sora települt. A grillételek füstje és illata lengi be a területet, a rekesz söröket pedig a hűs forrásvízben tartják hidegen. Ha rendelünk egyet, csak kihúzzák a palackot a patakból!

 

A város megközelítése:

 

Travnik az ország középpontjában fekszik, így szinte bárhonnan elérhetjük, tömegközlekedéssel is. Bár nem vasútvonal mentén található, busszal Bosznia-Hercegovina bármely nagyobb városa elérhető. Érkezhetünk Bihać felől, de a Jajce és Szarajevó között közlekedő autóbuszok is megállnak Travnikban (így egyéb látnivalókkal és kirándulásokkal is könnyen kombinálható Travnik megtekintése).

 

Közvetlen buszjáratok kötik össze Szarajevóval és Zenicával. Talán Zenica felől a leggyorsabb az eljutás: az iparváros, Zenica; a Banja Luka – Doboj – Szarajevó vasútvonalon fekszik, így mindkét irányból érkezhetünk vonattal is. Az állomás melletti buszpályaudvarról pedig számos buszjárat indul Travnikba, amelynek menetrendjét az alábbi honlapon nézhetjük meg: http://www.zeni-tours.com/index.php/o-agenciji/red-voznje (naponta 9 járat indul Zenicából Travnikba és ugyanennyi Travnikból Zenica felé).

bottom of page