top of page

Prijepolje és környéke

 
Prijepolje és környékének látnivalói
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Ha Montenegró felé tartunk (vasúton vagy közúton) Prijepolje a szerb-montenegrói határ előtt fekvő utolsó nagyobb város. 13000 fős lakosságával a környező hegyvidéki területek adminisztratív és kereskedelmi központja. A térség a muzulmán többségű Szandzsákban található. Lakosainak kicsit több mint 50%-a szerb, 35%-a pedig muzulmán. Ennek köszönhetően a különböző építészeti kultúrák egyvelege található a városban és közvetlen környezetében.

 

Legnevezetesebb műemléke a Mileševo kolostor, amely a várostól 6 km-re fekszik. A leghíresebb középkori szerb kolostorok egyike, amely ma az UNESCO világörökség része. Stefan Vladislav király építtette a XII. század közepén , s Ő maga is úgy rendelkezett, hogy itt temessék el. A kolostor nagyon szépen gondozott környezetben fekszik, mellette étterem, büfé és ajándékbolt található.

A kolostor mögött feltűnik Mileševo várának romjai, a várhegy tövében pedig messziről fehérlik a híres Hisardžik falu mecsetje. Nevezetességét az itt őrzött, több, mint 400 éves Korán adja.

 

A város központjában is több mecset található. A kolostor felé elhaladunk a város másik jelképe, a „Sahat-kula” nevű óratorony mellett is.

 

A felsorolt építészeti emlékek miatt mindenképpen érdemes megállni a városban néhány órára. 

 

Ha busszal vagy vonattal érkezünk és eltöltünk egy éjszakát vagy pár órát a városban, akkor a kolostor 6 km-es sétával vagy taxival közelíthető meg a városközpontból (kb. 300 dínár). Hisardžik mecsetének és várromnak az elérése már nagyobb vállalkozás. Ehhez a monostor előtt lévő útelágazásban kell elfordulnunk (ha a város felől jövünk, akkor jobbra) és a rossz minőségű (egykori 8-as út) úton szerpentineznünk Hisardžik-ig, Ez az útelágazástól további 7-8 km-es kocsikázást jelent.

A kolostor mögött továbbinduló úton sem a várrom, sem a mecset nem közelíthető meg, ez az út a Mileševka-kanyon bejáratánál megszűnik. Innen csak gyalog tudunk még kisebb túrát tenni; ahonnan szép a rálátás mind az alattunk fokozatosan kimélyülő kanyonra, mind a patak túloldalán magasodó vár romjaira.

 

Prijepoljétól 15 km-re található még Sopotnica falu, amely eredeti állapotban megőrzött vidéki épületekből áll (skanzenfalu), emellett itt található egy szép vízesés is (Slapovi Sopotnice).

 

Megközelítése autóval lehetséges: A Prijepolje-Bijelo Polje főútról Velika Župa falu után balra kell letérni, az irányt tábla is mutatja. Innen egy erősen emelkedő és szerpentinező egysávos aszfaltúton kell haladni. Kezdetben egy fahídon átkelünk a Lim folyón, majd egy aluljáróban keresztezzük a bari vasútvonalat. Az aszfaltút kb. 4 km megtétele után földúttá silányul, az előrehaladás a kátyúk miatt egyre nehezebb! Még további 2 km-t kell autóznunk a földúton, s megérkezünk a vízesés aljához. Közben néhányszor útelágazásba ütközünk, de ezeknél fából készült eligazító táblák mutatják az irányt, kizárólag cirill betűkkel! A főútról kb. 500 méteres tengerszint feletti magasságban válunk el, a vízesés alja már 1000 méteren van. A mellékúton egy irányban kb. 6 km-t kell megtennünk. Prijepolje belvárosából mintegy 35-40 perces kocsiútra számítsunk.

 

Gyalogosan is elérhető a vízesés, a Szerbiában jellemző piros körben fehér pötty jelzésű turistaút felvezet a látványossághoz. Közben többször keresztezi az autóutat, a szerpentineket az ösvény általában levágja. A gyalogút része egy nagyobb turistaút hálózatnak, amely Hisardžik és az Uvac-kanyon felé vezet tovább. Elszórtan láttam tájékoztató táblát, amelyen feltüntették, hogy a vízeséstől az Uvac-kanyon még kb. 52 km-es túra. 

 

A vízesés megtekintését szintén kiépített hidak és fajárdák teszik könnyebbé, így lehetőség van a környéken barangolni, a vízesést több szintből megnézni. Két, eredeti állapotban megőrzött vízimalom épülete is színesíti a látványt.

 

A városban korábban működött egy állami tulajdonú hotel (Hotel Mileševa), amely a vasút- és autóbusz állomások közelében, a 21-es út mentén található. A Lim folyó bal partján fekvő hotel működéséről azonban a legújabb információm az, hogy nem működik. Így a Bijelo Polje (Montenegro) felé vezető úton található Motel Grbo-t tudom ajánlani vagy magánszálláshelyeket, amelynek listája a www.turizamprijepolje.org.rs honlapon található (azonban a weblap csak szerb cirill nyelven jelenik meg). A honlap szerint a Mileševo kolostornak is működik vendégháza, ahol meg lehet szállni.

bottom of page