Prijepolje és környéke

 
Mecset Prijepoljéban
Mecset Prijepoljéban

press to zoom
Mileševo kolostor
Mileševo kolostor

press to zoom
Régi vízimalom Sopotnicán
Régi vízimalom Sopotnicán

press to zoom
Mecset Prijepoljéban
Mecset Prijepoljéban

press to zoom
1/11
Prijepolje és környékének látnivalói
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Ha Montenegró felé tartunk (vasúton vagy közúton) Prijepolje a szerb-montenegrói határ előtt fekvő utolsó nagyobb város. 13000 fős lakosságával a környező hegyvidéki területek adminisztratív és kereskedelmi központja. A térség a muzulmán többségű Szandzsákban található. Lakosainak kicsit több mint 50%-a szerb, 35%-a pedig muzulmán. Ennek köszönhetően a különböző építészeti kultúrák egyvelege található a városban és közvetlen környezetében.

 

Legnevezetesebb műemléke a Mileševo kolostor, amely a várostól 6 km-re fekszik. A leghíresebb középkori szerb kolostorok egyike, amely ma az UNESCO világörökség része. Stefan Vladislav király építtette a XII. század közepén , s Ő maga is úgy rendelkezett, hogy itt temessék el. A kolostor nagyon szépen gondozott környezetben fekszik, mellette étterem, büfé és ajándékbolt található.

A kolostor mögött feltűnik Mileševo várának romjai, a várhegy tövében pedig messziről fehérlik a híres Hisardžik falu mecsetje. Nevezetességét az itt őrzött, több, mint 400 éves Korán adja.

 

A város központjában is több mecset található. A kolostor felé elhaladunk a város másik jelképe, a „Sahat-kula” nevű óratorony mellett is.

 

A felsorolt építészeti emlékek miatt mindenképpen érdemes megállni a városban néhány órára. 

 

Ha busszal vagy vonattal érkezünk és eltöltünk egy éjszakát vagy pár órát a városban, akkor a kolostor 6 km-es sétával vagy taxival közelíthető meg a városközpontból (kb. 300 dínár). Hisardžik mecsetének és várromnak az elérése már nagyobb vállalkozás. Ehhez a monostor előtt lévő útelágazásban kell elfordulnunk (ha a város felől jövünk, akkor jobbra) és a rossz minőségű (egykori 8-as út) úton szerpentineznünk Hisardžik-ig, Ez az útelágazástól további 7-8 km-es kocsikázást jelent.

A kolostor mögött továbbinduló úton sem a várrom, sem a mecset nem közelíthető meg, ez az út a Mileševka-kanyon bejáratánál megszűnik. Innen csak gyalog tudunk még kisebb túrát tenni; ahonnan szép a rálátás mind az alattunk fokozatosan kimélyülő kanyonra, mind a patak túloldalán magasodó vár romjaira.

 

Prijepoljétól 15 km-re található még Sopotnica falu, amely eredeti állapotban megőrzött vidéki épületekből áll (skanzenfalu), emellett itt található egy szép vízesés is (Slapovi Sopotnice).

 

Megközelítése autóval lehetséges: A Prijepolje-Bijelo Polje főútról Velika Župa falu után balra kell letérni, az irányt tábla is mutatja. Innen egy erősen emelkedő és szerpentinező egysávos aszfaltúton kell haladni. Kezdetben egy fahídon átkelünk a Lim folyón, majd egy aluljáróban keresztezzük a bari vasútvonalat. Az aszfaltút kb. 4 km megtétele után földúttá silányul, az előrehaladás a kátyúk miatt egyre nehezebb! Még további 2 km-t kell autóznunk a földúton, s megérkezünk a vízesés aljához. Közben néhányszor útelágazásba ütközünk, de ezeknél fából készült eligazító táblák mutatják az irányt, kizárólag cirill betűkkel! A főútról kb. 500 méteres tengerszint feletti magasságban válunk el, a vízesés alja már 1000 méteren van. A mellékúton egy irányban kb. 6 km-t kell megtennünk. Prijepolje belvárosából mintegy 35-40 perces kocsiútra számítsunk.

 

Gyalogosan is elérhető a vízesés, a Szerbiában jellemző piros körben fehér pötty jelzésű turistaút felvezet a látványossághoz. Közben többször keresztezi az autóutat, a szerpentineket az ösvény általában levágja. A gyalogút része egy nagyobb turistaút hálózatnak, amely Hisardžik és az Uvac-kanyon felé vezet tovább. Elszórtan láttam tájékoztató táblát, amelyen feltüntették, hogy a vízeséstől az Uvac-kanyon még kb. 52 km-es túra. 

 

A vízesés megtekintését szintén kiépített hidak és fajárdák teszik könnyebbé, így lehetőség van a környéken barangolni, a vízesést több szintből megnézni. Két, eredeti állapotban megőrzött vízimalom épülete is színesíti a látványt.

 

A városban korábban működött egy állami tulajdonú hotel (Hotel Mileševa), amely a vasút- és autóbusz állomások közelében, a 21-es út mentén található. A Lim folyó bal partján fekvő hotel működéséről azonban a legújabb információm az, hogy nem működik. Így a Bijelo Polje (Montenegro) felé vezető úton található Motel Grbo-t tudom ajánlani vagy magánszálláshelyeket, amelynek listája a www.turizamprijepolje.org.rs honlapon található (azonban a weblap csak szerb cirill nyelven jelenik meg). A honlap szerint a Mileševo kolostornak is működik vendégháza, ahol meg lehet szállni.