top of page

Sjenica és a Pešter-plató

Sjenica és Pešter fennsíkja
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Sjenica

 

A megközelítőleg 15 ezer lakosú város a Pešter-plató szélén fekszik, 1026 méteres magasságban. Lakosainak közel 80%-a muzulmán.

A nagy tengerszint feletti magasságban fekvés miatt Szerbia leghidegebb telű tája ez, a városban átlagosan 134 napon át mérnek 0 fok alatti hőmérsékletet. De a rekordhőmérsékleteket kutatva megállapíthatjuk, hogy még július és augusztusban is előfordulhat fagypont alatti minimumhőmérséklet, de a januári abszolút minimum megközelíti a -40 fokot.

A városon átvezetett az Isztambulba vezető török kori karavánút, itt pihentették és etették a lovakat.

A városban több mecset található, közülük a Valide Sultan mecset a legnagyobb és legnevezetesebb. Ez a városközpontban található nagymecset (kupolaátmérője 15 méter) az iszlám építészet egyik legszebb szerbiai emléke.

 

Sjenica maga egyébként egy álmos kisváros képét nyújtja, a városban megállni és megszállni csak akkor érdemes, ha innen szeretnénk felfedezni az Uvac-kanyont.

 

Megközelítése:

 

Autóval több irányból elérhető. Legcélszerűbb, ha a montenegrói tengerpartra vezető főútról teszünk kitérőt, Nova Varoš-ból. De elérhető a város Ivanjica felől is mellékúton illetve Novi Pazar felől a 8-as úton. Bármelyik utat is választjuk, gyönyörű tájon keresztül fogunk keresztülhaladni.

Figyelem! A legtöbb térkép a Novi Pazar-ból induló 8-as főutat Prijepolje városáig jelöli főútként. Ez azonban nem igaz, ugyanis Aljinovći és Prijepolje között a 8-as út rossz minőségű földúttá silányul. Így mindenképpen a 231-es számú Nova Varoš – Sjenica utat javaslom a város és az Uvac-kanyon megközelítéséhez.

 

Autóbusszal Nova Varoš felől napi három, Novi Pazar felől több, mint 6 alkalommal indul autóbusz. A buszok indulásáról a www.polazak.com weboldalon kaphatunk információt. Belgrádból napi két alkalommal indul közvetlen járat (reggel 5:55-kor és 13:50-kor). Az utazási idő (járattól és útvonaltól függően) 6 és 8 óra között mozog! Van egy este 20 órakor induló busz is, ez Novi Pazar-on keresztül közlekedik, Sjenicába éjjel 3 órakor érkezik.

 

Pešter-plató

 

A Pešter-plató a Balkán-félsziget legmagasabban fekvő fennsíkja. Területének nagy része átlagosan 1100 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. A Balkán (vagy Szerbia) Szibériájának is nevezik, hiszen itt mérték a leghidegebbet az országban (1954-ben, mínusz 38,3 fokot), emellett legalább 10 cm-es hótakaró borítja 60 napon át. Az évi átlaghőmérséklet 6 fok.

A táj képe nagyrészt nyitott, fátlan; hatalmas rétekkel és legelőkkel, elszórtan településcsoportokkal. A legelőkön kisebb-nagyobb juh, szarvasmarha és ló csordák legelnek. A fennsík keretét pedig a háttérben felsejlő hegyvidékek adják (pl. Jadovnik, Zlatar, Ozren, Javor, Golija).

A táj híres terméke a sjenicai sajt és a birkahúsból készült csevap. Ezeket Sjenicában kóstolhatjuk meg.

 

Megközelítése:

 

A fennsíkot a 8-as számú Novi Pazar – Sjenica főút szeli ketté. Akár autóval vagy biciklivel szeljük át a tájegységet, bárhol érdemes megállni és körbenézni ebben a hazaitól gyökeresen különböző helyen.

Busszal a Novi Pazarból Sjenicába (vagy viszont) közlekedő buszok ablakából nyerhetünk bepillantást a táj életébe. Indulási idők a www.polazak.com weboldalon.

 

 

 

bottom of page