top of page

Banja Luka

 
Banja Luka: a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosa
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A kb. 200 ezer lakosú Banja Luka a Boszniai Szerb Köztársaság de facto fővárosa. A Bosznia-Hercegovina 1992-es függetlenségét követő polgárháborút lezáró daytoni békemegállapodás értelmében az ország közigazgatásilag két entitásra oszlik: a Bosznia-hercegovinai Föderációra, amely bosnyák és horvát többségű kantonokra oszlik illetve a Szerb Köztársaságra, amely közigazgatásilag egységes. Mind az államnak és az entitásoknak a fővárosa Szarajevó! A Szerb Köztársaság parlamentje azonban Banja Luka városában székel, s emellett számos – szerb entitásbeli – intézmény központi épülete is itt található. Emiatt tulajdonképpen kimondatlanul is Banja Luka a Boszniai Szerb Köztársaság központja, kvázi fővárosa.

A Vrbas folyó partján fekvő város Bosznia-Hercegovina északi részén található, a Zágráb-Szarajevó vasútvonal mentén. Jelenleg azonban nem közlekedik nemzetközi vonat Horvátország felől, így csak a Szarajevó-Banja Luka gyorsvonatokkal vagy helyi személyvonatokkal érhetjük el. Bihać is vasúti kapcsolatban van Banja Luka-val, napi egy pár éjszakai járat közlekedik.

A városból könnyen eljuthatunk (autóval vagy busszal) Jajcébe, Bihaćra vagy az Una Nemzeti Park irányába is, de érdemes megpihenni Banja Luka-ban is! A Vrbas folyó partján álló vár, a Kastel vagy a főutcán épült új ortodox templomok megtekintése két-három órás programot kínál, amelyet összeköthetünk egy ebéddel is! Megkóstolhatjuk a banjalučki ćevapot, azaz a Banja Luka-i csevapot is.

Mitől más a Banja Luka-i csevap?

 

Már a formája is más, mint a hagyományos csevapcsicsáé. Nem egyenként formázott rudacskákat grilleznek, hanem négyesével egybegyúrva, kissé lapítva sütik ki őket. A Banja Luka-i szakácsok esküdnek, hogy ez a lapított forma az oka annak, hogy a hús nem szárad ki a grillezés során. És a hozzávalók? Sok marhahús, egy kis birkahús, fokhagyma, só és bors – mindez összekeverve és faszénen kisütve! Az összetevők arányai pedig családonként és éttermenként változnak; ám van, ami közös: a grillezés illata és a lepény, amelybe a hagymával megszórt csevapokat teszik. Kóstoljuk meg!

 

Sajnos, az 1969-es, Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés számos műemlék épületet megrongált vagy elpusztított, sőt az 1990-es évek háborújában is súlyos károkat szenvedtek a mecsetek és katolikus templomok. Napjainkban azonban egy megújult, pezsgő város képét mutatja a város, annak ellenére, hogy számos bosnyák muzulmán műemléknek ma már nyomát sem találjuk.

 

Banja Luka kiemelt műemléke a Ferhad pasa mecsetje (Ferhadija), amely szerepelt az UNESCO Világörökség listáján is. Mellette óratorony állt és az alapító pasa mauzóleuma. A mecsetet a szerb hadsereg 1993-ban porig rombolta, de erre a sorsra jutott a város többi dzsámija is. Bár az etnikai feszültségek ma is lappanganak, mégis sikerült újjáépíteni ezt a különleges szépségű mecsetet, amelyet 2016. május 7-én avattak fel.

 

A város központjában, a Vrbas folyó bal partján áll Banja Luka legjelentősebb műemléke, a Kastel, azaz a vár. Feltételezések szerint a vár és a város a római Castra település alapjaira épült, amelynek erődítménye a barbár népek támadásait hivatott visszaverni a Vrbas völgyében, amely mindig egy jelentős közlekedési folyosó volt.

A középkori török hódoltság idején Banja Luka pasaszékhely volt. A XVI. században, Ferhad pasa tevékenységének nyomán épült a ma is látható Kastel, amelynek képe sokat változott a történelem viharai során. Ma egy vastag falakkal védett, kőerődítményt láthatunk, amelynek állagmegóvási munkálatai az elmúlt években indultak meg. A Kastel a helyiek kedvelt sétálóövezete, a vár falain belül pedig nyaranta szabadtéri színház működik.

 

A vártól nem messze kezdődik (a főúttal párhuzamosan futó) sétálóutca, ahol kávézókat, éttermeket, sport- és divatboltokat találunk. A sétálóutca egy hatalmas térben végződik, ahol az új építésű szerb ortodox templomokat láthatjuk.   

 

Banja Luka jó kiindulópontja lehet Bosznia-Hercegovina felfedezésének. A várost számos buszjárat köti össze az ország jelentősebb településeivel, könnyen eljuthatunk Jajcéra vagy Travnikba is. Szarajevóba a busz mellett vonattal is utazhatunk, de Zágráb is elérhető gyakori buszjáratokkal.

 

A városi és elővárosi buszok menetrendjét illetve közlekedési tájékoztatóját az alábbi honlapon érhetjük el: http://www.neobas.org/ap1/index.php/saobracaj/gradski-saobracaj

A város angol nyelven is olvasható honlapja: http://en.banjaluka.rs.ba/

 

A távolsági buszpályaudvar a település szélén, a vasútállomás mellett helyezkedik el. A vasút- és buszpályaudvart sűrűn közlekedő helyi buszjáratok kötik össze a város központjával. Vonaljegyet a buszvezetőnél válthatunk, a belváros kb. 10-15 perces buszozással érhető el.

bottom of page