top of page

Negotin

Közel a bolgár határhoz: Negotin
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A szerb, bolgár és román hármashatár közelében fekvő Negotin városa a Duna és a Timok folyók közelében fekszik, így elsősorban a Duna-mentén kerekező túrázók érintik. A Prahovónál lévő határátkelőn Románia, míg a Bregovo mellettin Bulgária felé folytathatjuk utunkat.

A kb. 16 ezres város nem tartogat kihagyhatatlan látnivalókat, de ha erre járunk, érdemes megállni egy-két órára. A település főutcáján számos étterem és kávézó nyújt lehetőséget a pihenésre, de több – alacsonyabb kategóriájú – szálloda is működik, így akár éjszakára is megállhatunk.

A rövid főutca a Hotel Inex közelében kezdődik, és a város másik szállodájánál, a Hotel Beograd közelében végződik. Az egykor patinás kisvárosi szállodával szemben van a városi park és Negotin fő temploma (Saborna Crkva Sv. Trojice). Szintén a közelben tekinthetjük meg a városi múzeum (Muzej Krajine) régészeti és néprajzi gyűjteményét. A kiállításon a Timok régió építészetét is megismerhetjük.

 

Akik jobban megismernék a környék látnivalóit, azok keressék fel a várostól néhány kilométerre található Rajac község melletti védett pincesort (Rajačke pimnice), ahol borkóstolásra és hagyományos ételek kóstolására is lehetőség nyílik.

Természeti látnivaló a Vratna-szurdok és sziklaív, amely Negotintól kb. 30 km-re, északnyugatra található és egy hasonló nevű kolostornak is menedéket nyújt a hely.

A város határában is rejtőzik egy kolostor (Bukovo kolostor), amelynek saját borászata is van.

 

Negotin és környéke elsősorban biciklivel és autóval fedezhető fel. Amennyiben busszal érkeznénk, Negotinnak elsősorban Zaječar, Niš és Kladovo városaival van viszonylag gyakori közvetlen összeköttetése, de Belgrád és a rézérc-bányászatáról híres Bor is elérhető napi néhány autóbusz-járattal. Az aktuális buszmenetrendről a www.polazak.com weboldalon tájékozódhatunk.

 

Bár egy vasúti szárnyvonal érinti a várost, a menetrendi kínálat igen gyatra. Vonattal Zaječar és átszállással Niš  érhető el, ám csak napi 2-3 vonat közlekedik. A negotini vasútállomás a város szélén, az autóbusz-állomás szomszédságában bújik meg. Hétfőtől péntekig napi 3 pár, míg hétvégén napi két pár vonat döcög végig a Timok völgyében, Zaječar és a Duna-parti Prahovo között. Ezek a vonatok megállnak Negotinban és a borospincéiről híres Rajac falu peremén is. A menetrendet tartalmazza a www.polazak.com keresője is, de leellenőrizhetjük a https://srbijavoz.rs/ honlapon is.

 

Negotin és a bolgár Vidin között jelenleg nincsen tömegközlekedés, a korábban heti egyszer közlekedő buszjárat megszűnt. Saját tapasztalat, hogy a negotini taxisok néhány száz dínárért elvisznek a határállomásra, ahol gyalog kelhetünk át a bolgár oldalra (10 perc séta). Itt pedig a szolgálatot teljesítő határőrt megkérhetjük, hogy hívjon nekünk taxit Vidinbe. A fuvar kb. 20-25 euró. Stoppolásra nem érdemes alapozni, a bregovói határ egy nagyon kis forgalmú, eldugott helyen lévő határállomás; csak néhány biciklissel és traktorossal találkoztam 2019 nyarán.

bottom of page