top of page

Mokra Gora kisvasútja

 
Utazás a kisvasúton
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Nyugat-Szerbia egyik leglátogatottabb nevezetessége a Mokra Gora-i kisvasút. Ha Užice vagy a Tara Nemzeti Park környékén járunk, mindenképpen megéri ide elzarándokolni és kisvasutazni egyet. Mokra Gora mellett található ugyanis Szerbia egyetlen működő kisvasúti vonala.

 

A volt Jugoszlávia területén az 1970-es évekig több száz kilométernyi keskenynyomtávú vasútvonalat használtak. Ennek a hálózatnak szerves része volt a Kraljevo-Užice-Mokra Gora-Višegrad-Szarajevó szakasz (amely áthaladt Ovčar Banján is). A hegyvidéki területen áthaladó vasútvonal egyik legszebb szakasza a Mokra Gora fölötti Šargan-hágót leküzdő pályarész, amely a falu és a hágó közötti szintkülönbséget nyolcas alakban győzi le. Innen kapta a mai kisvasút a nevét: Šarganska osmica vagyis a Šargani nyolcas.

Ugyan ezt a szakaszt is elbontották az 1970-es évek végén, ám a leglátványosabb vonalrészen 1999-ben újrafektették a síneket (az alagutakat nem tömték be a ’70-es években és a nyomvonal is megmaradt).

 

A hegyvidéki fekvésű Bosznia-Hercegovinában a vasúthálózat kiépítése 1878 után kezdődött meg; ebben az évben szállta meg az Osztrák-Magyar Monarchia Bosznia-Hercegovinát. A domborzati adottságok miatt igén nehéz terepen kellett vasútvonalakat építeni. Hogy olcsóbbá tegyék a kiépítés költségeit, úgy határoztak, hogy 760 mm-es nyomtávval keskenynyomközű vasútvonalakat létesítenek. Így nemcsak a kiépítés, hanem az üzemeltetés költségeit is kifizetődőbbé tudták tenni.

A XX. század elejére hatalmas kisvasúti hálózat épült ki: keskenynyomtávon közlekedő gyorsvonatokkal lehetett eljutni Szarajevóból Mostarba, Dubrovnikba, Trebinjébe, Jajcébe vagy Višegradba.

Közben Nyugat-Szerbiában is folyt a – szintén keskenynyomtávú – vasútépítés: az 1910-es évekre elkészült – a mára normálnyomtávúra átépített – Kraljevo-Požega-Užice vonal.

Tehát már csak az Užice és Višegrad közötti mintegy 70 km-es szakaszon kellett vasutat építeni ahhoz, hogy Belgrád és Szarajevó (vagy éppen Dubrovnik és Podgorica) közvetlen vasúti összeköttetésbe kerüljön. Ám ennek a résznek a kiépítése volt talán a legnehezebb, hiszen rövid távon nagy szintkülönbséget kellett legyőzni. Ekkor tervezték meg a Šargan Vitasi és Mokra Gora közötti nyolcas alakban haladó pályát. A munkálatok 1916-ban kezdődtek meg, ám az I. világháború közbeszólt. Ideiglenes leállás után 1921-ben folytatódtak a vasútépítési munkálatok, amelyek 1925-re fejeződtek be. A Mokra Gora fölötti hágóra 20 alagúton át jut fel a vonat.

Ettől fogva gyorsvonatok (éjszakai vonatban hálókocsival) kötötték össze Jugoszlávia tagköztársaságainak fővárosait (Belgrádot Szarajevóval és Podgoricával).

Az 1960-as évekre új tendencia indult meg: elkezdték a keskenynyomtávú hálózatot normálnyomtávúra átépíteni. 1966-ra elkészült a nagyvasút a Szarajevo-Mostar-Ploče szakaszon, majd 1976-ra elkészült a mai Belgrád-Podgorica villamosított, egyvágányú normálnyomtávú fővonal.

Eközben a kisvasúti hálózatot felszámolták, a Šargani-hágón 1974-ben ment el az utolsó vonat. Az Užice-Višegrad-Szarajevó szakaszon nem épült nagyvasút, itt az autóbuszok vették át a személyszállítási feladatokat.

 

A megszűntetés után 25 évvel azonban arról döntöttek, hogy a festői szépségű Mokra Gora-Šargan Vitasi szakaszt újjáépítik és turistavasutat teremtenek belőle. A kisvasút újjáépítése Bosznia-Hercegovina felé is folytatódott, a Mokra Gora-Višegrad szakaszt 2012-ben adták át a forgalomnak.

 

Mokra Gora megközelítése autóval:

 

Aki Montenegró felé autózik, Užice városán is bizonyára áthalad; e város felől közelíthető meg legjobban Mokra Gora.

Belgrádig autópályán haladhatunk, onnan a körgyűrűről leágazó 22-es úton mehetünk a Lazarevac-Valjevo-Požega-Užice útvonalon. Užice után 15 km-re van a leágazás Mokra Gora és a boszniai Višegrad irányába. Ezen az úton még kb. 30 km Mokra Gora falu, ahol táblák jelzik a kisvasút végállomásának helyszínét.

Kevésbé forgalmas út az, ha Újvidéknél letérünk az autópályáról és a 21-es úton átszeljük a Fruška Gora hegységet Ruma-Šabac irányában majd a gyér forgalmú úton (21-es út) Valjevo felé autózunk. Innen már Požega és Užice irányába az előbb említett útvonalon mehetünk.

A Tara Nemzeti Parkból (vagy azon keresztül) is jöhetünk, ekkor a 112-es úton Kremna falunál csatlakozunk a Mokra Gora és Užice közötti főútba.

 

Mokra Gora megközelítése tömegközlekedéssel:

 

A bari vasútvonalon könnyű elérni Užice városát, Belgrád felől gyors- vagy személyvonattal utazhatunk, míg Montenegro felől napi 2 pár gyorsvonat áll meg a városban.

Užicében a vasútállomás mellett található a buszállomás, innen indul napi néhány alkalommal járat Mokra Gora felé. A Višegradig közlekedő minibuszok és a Szarajevóig közlekedő járatok állnak meg a kisvasút végállomásának közelében. Užicéről 7:30-kor, 11 órakor, 15 órakor és 21:45-kor indulnak autóbuszok Mokra Gora irányába, míg visszaúton 12:10 és 18:45 a biztos indulás.

Mokra Gora és Užice között szintén a Szarajevóból vagy Višegradból érkező járatokra lehet felszállni. A buszt ott lehet leinteni, ahol a kisvasút végállomása és a főút közötti utca beletorkollik a főútba. Egy esőbeálló utal a megállóra. A közelben kocsma és bolt működik, ahol pénzt is válthatunk.

 

A kisvasút menetrendje:

 

Jelenleg csak Mokra Gora és Šargan Vitasi között járnak a vonatok. Mokra Gora-n működik jegypénztár, itt csak menettérti jegyeket adnak ki. Ennek az az oka, hogy Šargan Vitasi felé megállás nélkül halad fel a vonat, ahol a mozdony körüljárása után az vissza is indul. Lejtmenetben azonban több helyen is megáll a vonat: Jatare állomáson kb. 20-25 percre (itt étterem és büfé is üzemel), Golubići megállónál kb. 10 percre és még további három kilátópontnál 5-5 percre. A továbbindulást a kalauzok minden esetben füttyszóval jelzik!

A kisvasút üzemeltetője a Szerb Vasutak (Železnice Srbije). Menetrendje a honlapján is megtalálható: 

www.srbvoz.rs

Két szezonja van a kisvasútnak. A nyári szezon április elejétől október végéig tart. A téli szezon rövid, 2019. december 22-én kezdődik és 2020. január 7-ig tart. Ám ekkor csak Mokra Gora és Jatare között jár a vonat, ami 11:45-kor indul Mokra Gora állomásról.

A 2019-es nyári szezonban (április 1-jétől október 31-ig) napi kétszer indul vonat Mokra Goráról: 10:30-kor és 13:30-kor. Július 1-je és augusztus 31-e között 16:10-kor is van menetrendszerinti indulás! Az oda-vissza utazás kb. 2 és fél óra (a megállásokkal együtt). Külön rendeletre egyéb időpontokban is indítanak vonatokat (pl. reggel 8 órakor)! A menetrendszerinti vonatokat dízelmozdony továbbítja, 3-4 nosztalgia személykocsival. A vasútüzem gőzöse csak különvonatokat továbbít. Az oda-vissza utazásra szóló menetjegy ára 900 dínár.

 

A Mokra Gora és Višegrad közötti szakaszon az átadás évében volt menetrendszerinti forgalom (hétvégente). 2013-ban és 2014-ben nem közlekednek menetrendszerinti vonatok (valószínűleg a határellenőrzés megoldatlansága miatt), csak megrendelésre lehet különvonatot igényelni, borsos áron…

 

Látnivalók a kisvasút mentén:

 

A kisvasúton utazni már maga élmény, hiszen több helyen rálátunk a nyolcas alakban haladó vasútvonal egyes szakaszaira és alagútjaira. Ám túrázni is lehet, a vasút mentén egy jelzett turistaösvény vezet, amely segítségével gyalog is bejárhatjuk a vonal érdekes részeit. Az alagutakat természetesen kikerülik a jelzett ösvény szakaszai!

Egy fából épített kilátótorony is van Mokra Gora felett, ahonnan a környező hegyeket is megszemlélhetjük.

 

Šargan Vitasi állomáson a vonat körbejár, itt egy büfé nyit ki a tartózkodás 20 percére, de bekukkanthatunk az itt található mozdonyszínbe is.

 

Jatare állomáson tartózkodik a legtöbbet a vonat. Az állomás korábban is létezett, forgalmi célokból létesítették. Mivel lakott településektől távol van (a hegyoldalban) a legenda szerint a vasút működése során, 1925 és 1974 között jegypénztárában egyetlen jegyet sem adtak el!

A kb. félóra időtartam alatt megnézhetjük az állomásépület mellett található vízesést és akár a jelzett ösvényen is sétálhatunk pár percet. Ez elegendő ahhoz, hogy felsétáljunk a „nyolcas” magasabban lévő részéhez is (de azért siessünk vissza, hogy el ne késsük a vonat továbbindulását). Itt étterem, büfé működik, ahol lehetőség van étkezni vagy inni valamit.

 

Golubići állomás onnan nevezetes, hogy itt forgatták „Az élet egy csoda” című Kosturica filmet. A film helyszínének épített állomásépület és kilátópont ma a vonatmegállások helyszíne, ahol megnézhetjük a filmben is szereplő sínautót is.

 

A felsoroltak mellett még két kilátóterasznál áll meg a vonat, ahol fényképezhetjük az alattunk elterülő vonalszakaszokat.

 

Mokra Gora végállomáson található egy kisebb járműpark (nyitott mozdonyszínben), illetve az állomásépületben és mellett a Szerb Vasutak motelt és vendégházat üzemeltet, ahol étterem is működik. A terület szépen parkosított, gondozott; a végállomás mellett nagy autóparkoló és egy kis szuvenírbolt is üzemel – ahol térkép is kapható a környékről.

 

További információk a http://www.sarganskaosmica.rs webcímen is elérhetőek.

bottom of page