top of page

Kirándulás az Avala-hegyre

 
Kilátás Belgrádra az Avala-toronyból
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Ami Budapestnek a János-hegy, az Belgrádnak az Avala. A két főváros felett magasodó hegyek magassága is közel azonos: a János-hegy 529 m magas, míg az Avala legmagasabb pontja 506 méter.

Az erdővel borított Avala a belgrádiak egyik kedvenc kirándulóhelye, ahová sokan kijárnak kocogni, sétálni, túrázni és sportolni. Tetején magasodik az Avala Televíziós torony, amely kilátótoronyként is funkcionál.

Aki szeret kiszabadulni a nagyváros forgatagából vagy kíváncsi a NATO bombázás után újjáépített Televíziós toronyból feltáruló panorámára, mindenképpen tegyen egy félnapos kirándulást a hegyre! Autó híján is könnyen eljuthatunk ide, s még így is elegendő fél nap arra, hogy körbejárjuk a hegyet és felmenjünk a toronyba.

 

Az Avala a dimbes-dombos Šumadijai-dombvidék legészakibb nyúlványa. A lankás dombsági tájból merészen emelkedik ki, már messziről észrevesszük, hiszen tetején magasodik a Balkán legmagasabb épülete: az Avala-torony (205 méter magas). Bár az Avala nem a legmagasabb hegye Šumadijának (például a 626 méter magas Kosmaj is magasabb), tetejéről (tiszta idő esetén) szép körkép tárul elénk. Induljunk hát el!

 

Én "fakírkodásból" a közeli vasútállomásig (Beli Potok) vonatoztam, majd onnan indultam a gyalogtúrára. Ám ezt a megközelítési módot maximum az ellenségeimnek ajánlom! A Požarevac felé közlekedő napi két pár személyvonat közül a reggeli járatot választottam. Ez a főpályaudvarról 7:31-kor indult volna, ám már negyed 8-kor 20 perces késés volt rá kiírva. Ez végül – többszöri módosítással – 65 percre hízott, így fél 9 után indult el az egy személyvagonból álló „szerelvény”… Az utasok többsége ezt nem várta ki, így egy fülkében egy ember utazhatott. A rendkívül lassú, 10-15 km/h-os sebességgel döcögő vonat kb. 50 perc alatt ért az Avala lábánál fekvő kis faluba, Beli Potokba. Itt egyedül én jelentettem az utascserét – de hát ki is várna ennyit erre a szolgáltatásra? Ám így 60 dínárért, azaz kb. 150 Ft-ért jutottam el ide…

 

Már a vasútállomásról követhetjük a csúcsig vezető turistajelzéseket (piros körben fehér pötty), de az előzőek miatt érdemesebb busszal érkezni Beli Potokba, ahonnan kb. háromnegyed órás sétával felérhetünk az Avala-toronyhoz. A faluba a 402-es jelzésű belgrádi elővárosi járat jár ki, ez a „Voždovac” villamos- (jelenleg felújítás miatt nem közlekedik) illetve „Banjica 2” trolibusz-végállomásokat (40 és 41-es járatok, a belvárosból) érinti. A buszok menetrendjét a www.busevi.com vagy a www.gsp.rs honlapon kereshetjük ki. Hajnaltól késő estig, kb. fél óránként indulnak a járatok.

 

Májustól szeptemberig, kizárólag hétvégente közlekedik (kb. 2 órás gyakorisággal) a 400-as jelzésű buszjárat, amely Banjica 2 trolivégállomásról (Pinosava érintésével) egészen az Avala tetejéig felszerpentinezik. Erről a buszról leszállhatunk a torony tövénél is!

 

Ha a 402-essel érkezünk, a falu központjában, a templomnál kell leszállnunk. Innen a hegy felé vezető meredek aszfaltúton induljunk el! A villanypóznákon sűrűn láthatjuk a turistajelzéseket. Vagy kövessük a Stari Majdan étterem felé vezető nyilakat és táblákat! Elhaladunk a falu temetője mellett is, majd hamarosan kiérünk a községből. A Stari Majdan étterem és sportpálya után egy éles elágazás következik: itt forduljunk balra, ez a később szétváló út vezet fel a toronyhoz. Akár a gyér forgalmú aszfaltút szerpentinjén sétálunk, akár a kanyarokat lerövidítő turistaút ösvényén, nagyon hamar, kevesebb, mint fél óra alatt felérünk a toronyhoz (a vasútállomástól ez kb. 50 perc). Utunkat kiépített pihenő- és piknikező helyek kísérik.

 

Az Avala toronynál váltsuk meg a belépőt! A VIP jegy 400 RSD, ezzel a presszóban (a kilátóterasz alatti szinten) elfogyaszthatunk egy italt is, míg a 200 RSD-s jegy csak a kilátóterasz megtekintésére jogosít.

Nyáron és hétvégente nagy tömeg lehet, mert hosszú terelőfolyosó vezet a torony aljából induló gyorslifthez.

Az Avala toronyból tiszta időben ráláthatunk Belgrád egészére és a környező, Šumadijai-dombságra. Ám gyakorta fedi szmogsapka a szerb fővárost, így ez még derült időben is gátolhatja a kilátást. Ennek ellenére mindenképpen érdemes felmenni a Balkán legmagasabb épületének kilátóteraszára!

 

A torony után tegyünk egy sétát az Avala-hegy emlékművei felé. Már a toronyból kivehető a hegy legmagasabb pontjára épített emlékmű, az Ismeretlen Katona Emlékműve. Az első világháború hősi halottainak állít emléket ez az 1938-ban elkészült emlékmű. Sok-sok lépcsőn juthatunk fel a márvány mauzóleumhoz.

A mauzóleum aljában található az egykori Avala Szálló. A mára kissé lepukkant épület étteremként üzemel.

Ennek közelében található (de már nem a csúcsrégióban) a szovjet veteránok emlékműve. A magas rangú szovjet tisztek emlékét őrző emlékművet azon a helyen emelték, ahol a tiszteket szállító repülőgép 1964-ben lezuhant. A tisztek a jugoszláv felszabadulás 20. évfordulója alkalmából érkeztek (volna) Belgrádba.

 

Ha kisétáltuk magunkat az Avalán, egy szerpentínező gyalogösvényen (részben kövezett/aszfaltozott) legyalogolhatunk Pinosava faluba, amelynek kitűnő az összeköttetése Belgráddal. Sétánk során kiépített forrást és az Avala erdészházat is érintjük. A hegy lábánál játszótér, „egészségsétány” és szabadtéri „konditerem” található.

Pinosavaból számos buszjárat indul Belgrád felé, köztük néhány expresszjárat, amely a főpályaudvar melletti Lašta autóbusz-pályaudvarig közlekedik. A járatok másik fele pedig „Banjica 2” trolibusz végállomásig jár.

A hegyen és Pinosava környékén nagyon sok angol és szerb nyelvű eligazító- és irányjelző tábla segít a tájékozódásban, így turistatérkép nélkül is érdemes belevágni a hegy felfedezésébe. (Információim szerint nem is adtak ki ez idáig részletes turistatérképet a hegyről. Csak a turistairodákban kaphatunk a hegyről vázlatrajzot tartalmazó, inkább a történelmi bemutatásra fókuszáló „Avala kalauzt”.)

bottom of page