top of page

A Topčider-park és Miloš fejedelem háza

 
Belgrád belvárosától távolabb: Látnivalók a Topčider-parkban
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

Belgrád belvárosától délnyugatra több zöldövezet is található. A Dedinje villanegyedéhez csatlakozik a Topčidersko Brdo, azaz a Topčideri-domb. (A dimbes-dombos táj jellegét akkor vesszük leginkább észre, ha a Dedinje domboldalában fekvő Virágok Házából, gyalog indulunk el Topčider irányába.) Ennek tövében fut a Topčideri-patak, amelyet a Topčideri-park kísér.

 

A parkban áll Miloš fejedelem konakja, azaz háza. A jellegzetes, balkáni stílusú, egyemeletes épületet 1831-ben építtette Hadži Nikola Živković. A fejedelem szándékosan „rejtette el” ide – Belgrád belvárosától messzebb álló – házát: ez a terület már kívül esett a Kalemegdan ágyúinak lőtávolságán.

Az épület előtt megcsodálhatunk egy hatalmas – valószínűleg több száz éves – platánfát, amelynek nehéz ágait fémoszlopokkal támasztottak fel, hogy le ne törjenek. E platánfa lombja nyáron szinte elborítja a fejedelem házát.

 

A házat nemcsak kívülről érdemes végigjárni, ugyanis belülről is megtekinthető (keddtől vasárnapig, 11 és 16 óra között).

Az épület körül egy szép park terül el, forrásokkal és szobrokkal. A konak mellett található egy drágább étterem, a „Miloš fejedelem konakja” vendéglő. Ám a Topčideri-park villamosmegállóban is találhatunk egy hangulatos, de olcsóbb grilléttermet.   

 

A park és a konak legegyszerűbben a vasútállomást is érintő 3-as villamossal közelíthető meg. A Topčider-park nevű megállóban érdemes leszállni a villamosról, ahonnan pár perces gyaloglással elérhető a műemlék.

Érdemes összekötni a konak megtekintését a Jugoszláv Történeti Múzeum és a „Virágok háza” (Tito sírhelye) meglátogatásával, hiszen így éles kontrasztként nagyot ugrunk az időben – és az építészeti stílusok között is…

 

A Jugoszláv Történeti Múzeumtól (Dedinje) kb. 20 perces séta a Miloš fejedelem konakja, közben pedig elsétálhatunk a Hajd Park és a Topčideri-park sétaerdejei mellett. Érzékelhetjük Belgrád eme külső kerületeinek érdekes domborzati adottságait is, illetve számos természetes (és kiépített) forrás mellett elsétálhatunk. Vigyázat! A források többsége nem ivóvíz minőségű, erre szerb nyelvű felirat utal!

Ha ezen az útvonalon fűzzük fel a látnivalókat, a 3-as villamossal könnyen visszajuthatunk a belvárosba.

bottom of page