top of page

Belgrád vára és a Kalemegdan

 
Séta a belgrádi várban
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A Belgrád belvárosát is magán hordozó hátság legészakibb részén, a Duna és a Száva fölé magasodó stratégiai ponton emelkedik a belgrádi vár. E történelmi hely három részből áll.

 

A Kalemegdan, ma szépen karbantartott park, az esti korzók egyik színhelye. Eredetileg a várfal előtt, védelmi okokból szabadon hagyott terület volt a Kalemegdan, ahol a párharcokat vívták. 1890 után kezdődött meg a terület parkosítása, de végleges, szobrokkal díszített formáját csak 1931-re nyerte el.

 

A Felsővár egy több védelmi övezetből kialakított, bonyolult erődrendszer. A Kalemegdan parkból a Felsővárba a II. Sztambul-kapun át jutunk be. A várfalak előtti széles várárokban különböző haditechnikai eszközök és tankok vannak kiállítva.

A haditechnika iránt érdeklődők megtekinthetik még az itt található Hadtörténeti Múzeumot is! A múzeumban a régi idők fegyvereit, a középkor és a két Világháború hadieszközeit mutatják be. Külön tárlat ad számot az 1999-es NATO bombázások során használt lövedékekről, rakétákról és a szerb sikerekről: a lelőtt amerikai lopakodó darabjait is kiállították.

Ha beléptünk a II. Sztambul-kapun, megpillantjuk az Óratornyot. A Felsővárba belépve, balra Damad Ali pasa türbéjét láthatjuk, ami a nagyvezír síremléke. A Győztes szobra a vár és a város jellegzetes szimbóluma. A magas oszlopon álló, meztelen férfialak, leeresztett karddal, jobb kezében békegalambbal áll. A szobor az I. Világháború győztes befejezésének állít emléket. Mellette található a római kút, amely a vár vízellátását biztosította.

Legtöbbünket a kilátás vonz, ezért csak elrohanunk a Hunyadi-emlékkő mellett, amely magyar nyelven is tartalmazza, hogy itt aratott döntő győzelmet a törökök felett a Hunyadi János vezette csapat.

Ha megcsodáltuk a Duna és a Száva összefolyásának panorámáját, induljunk el jobbra!

A Felsővár és a Kalemegdan keleti védelmi rendszere közötti szorítóba, Stevan Lazarević kapuján át jutunk. A szorító annyit takar, hogy a várat ostromlók csak egy szűk folyosón juthattak a Felsővárba, miközben a bástyákról forró vízzel, meggyújtott rőzsével „bombázták” őket. A szórítót a Dizdar-kapu zárja le, ez kör alaprajzú bástya.

A dombalji Alsóvár a Száva folyó partjáig terjed. Itt található ma két templom (a Ružica és a Szent Petka-templom) és a Török fürdő.  Az egykori hamam ma planetárium.

Az Alsóvár is egy park benyomását kelti, leglátványosabb emléke a Nebojsza-torony. A hatszög alaprajzú bástyatorony eredetileg a kikötő védelmét szolgálta; a török időkben börtön- és kínzókamra volt.

A Kalemegdán park keleti részén található a Belgrádi Állatkert.

bottom of page