top of page

Jevremovac Botanikus Kert

Arborétum Belgrád belvárosában
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A Slavija tértől (Trg Slavija) és a város főutcájától (Kneza Mihaila) is kb. 15 percnyi sétára találjuk a Botanikus Kertet (Botanička bašta). A viszonylag kis területű arborétum a Belgrádi Egyetem Biológia tanszékéhez tartozik, de az év minden napján szabadon látogatható (belépődíj 250 dínár).

 

A kert elődjét 1874-ben alapították Belgrád Dorćol városrészében. Ez a kerület a Duna közvetlen közelében található, így a folyó nagyobb áradásai rendre elöntötték a növénygyűjteményt, amely így jelentősen károsodott illetve megsemmisült.

 

A mai helyszínre 1889-ben költöztették át a kertet, a telket Milan Obrenović király adományozta az egyetemi oktatás céljára.  A folyamatosan gyarapodó növényállomány mellett 1892-ben megépítették a télikertet, amely a XIX. század végén a legnagyobb és legszebb ilyen jellegű épület volt a Balkán-félszigeten.

A kert az oktatási funkció mellett a belgrádiak kedvelt pihenőhelye, amelyet 1995-ben nyilvánítottak védetté. Az arborétum állománya az elmúlt években és évtizedekben is folyamatosan bővült, 2004-ben adták át a japán kertet, ahol távol-keleti növényfajokat ismerhetünk meg.

 

A Botanikus Kert főbejárata a Takovska 43. alatt található. Honlapja: http://www.bfbot.bg.ac.rs/index.htm

A téli időszakban (októbertől márciusig) 9 és 17 óra között tart nyitva, míg a nyári szezonban (áprilistól szeptemberig) 9 és 19 óra között látogatható.

 

bottom of page