Tito sírhelye és a Jugoszláv Történeti Múzeum

 
A Virágok Háza
A Virágok Háza

press to zoom
A Tito életét bemutató kiállítás
A Tito életét bemutató kiállítás

press to zoom
A szocreál múzeumépület homlokzata
A szocreál múzeumépület homlokzata

press to zoom
A Virágok Háza
A Virágok Háza

press to zoom
1/8
Látogatás a "Virágok Házában"
 
A képre kattintva galéria nyílik meg!

A belvárosban szálljunk fel a 40-es vagy 41-es trolibuszra és utazzunk el a Dedinje domb oldalában fekvő MIJ-be, vagyis a Muzej Istorije Jugoslavije-be (Jugoszláv Történeti Múzeum). Könnyen megtalálhatjuk, hogy hol kell leszállnunk, ugyanis a troliknak ugyanilyen nevű megállóhelye van. Innen már látható a szocialista mozaikképpel díszített homlokzatú, csupa ablakos múzeumépület.

 

A múzeum a jugoszláv időszak történetét mutatja be, de rendszeresen rendeznek érdekes, időszakos kiállításokat. Ott jártamkor ért véget a jugoszláv mindennapokat, fotókon és eredeti tárgyakon keresztül bemutató tárlat.

 

A múzeum szocreál épülete mögött – egy szép, szobordíszes parkban – találjuk a „Virágok Házát”, azaz Tito marsall sírját. A mauzóleum közepén van Tito téglalap alakú márványszarkofágja. Az épületben megismerkedhetünk Tito életrajzával és mindennapjaival is, gazdag fényképanyag segítségével. De a ruhái, használati tárgyai közül is sok mindent (pl. dolgozószobáját és íróasztalát) bemutat a tárlat.

 

A múzeum és a Kuća cveća (Virágok háza) keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható. A felnőtt belépőjegy ára 300 dínár. A múzeum honlapja: www.mij.rs